Ангел Кунчев: Следващата седмица ще решаваме за удължаване или облекчаване на мерките

Ангел Кунчев

Следващата седмица ще бъде решено дали да се удължат ограничителните противоепидемични мерки и след 31-ви януари, или да бъдат облекчени по-рано. Това каза пред БНР в неделя главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Преценката ще бъде направена на базата на данни от изминалата пълна работна седмица, в която и децата се върнаха в детските градини, а учениците от 1-ви до 4-ти клас - в училище.

По думите му основната цел е да се търси балансът между това да се намали рискът и да не се прекратяват всички социални дейности, което води до тежки последици. "Тенденцията се пречупи, но е рано да се каже, че е окончателно. Очевидно е, че успяхме да намалим броя на новозаразените, така и на хората, нуждаещи се от медицинска помощ, а и на тези, които го карат най-тежко и попадат в интензивни отделения", каза Кунчев.

Той посочи, че заради т.нар. британска мутация на коронавируса, която доведе до скок на заразените във Великобритания, не може да се дават прогнози как ще се развие пандемията въобще в Европа и в частност в България. Кунчев подчерта, че заради това мнението му за предстоящите парламентарни избори е да се направят тогава, когато реши този, от когото зависи - президентът, без да се обляга на медицинската експертиза, защото тя не може да каже кога е по-благоприятният период.

"Радвам се, че интересът към ваксините е голям и предпочитам този вариант - да има търсене и ваксините да не достигат, отколкото да е обратното", заяви доц. Кунчев. Той очаква до 10 дни и ваксината на AstraZeneca да получи разрешение за употреба в страните от ЕС.

Доц. Кунчев обясни, че преболедувалите хора могат да бъдат имунизирани без риск за тях, но не е необходимо да го правят на етап, в който ваксините не са достатъчни за масово имунизиране. Той препоръча хората с изградени антитела от срещата им с коронавируса да следят нивата им и да се ваксинират, когато титърът на антителата се понижи.

"Предстоят доставки на ваксини от "Модерна" - първите количества са 2000-3000 до 5000 дози, постепенно ще се увеличават и през април очакваме 220 хиляди дози от тази ваксина", каза Кунчев.

Той съобщи, че до момента информацията за профила на ваксината на "Пфайзер", която вече е поставена на 14 хиляди души, е много добра, има само 5 регистрирани случая с нежелани реакции, но те са в рамките на очакваните - болка в областта на убождането при ваксинирането и леко схващане на ръката, но отшумяват в рамките на часове или на 1-2 дни.

По повод имунизация на общински съветници в Сандански Ангел Кунчев каза, че Националният оперативен щаб следи за отклонения от плана за ваксинация и нарушенията ще бъдат наказвани.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?