Ангел Марин: Циреят ще набъбва

"Циреят ще набъбва и ще бъде необходимо повече време да се спука и да се излекува". Така вицепрезидентът Ангел Марин коментира във вторник отношенията между държавния глава Георги Първанов и управляващата партия ГЕРБ.

Според Марин искането на ГЕРБ за стартиране на процедура за отстраняването на Първанов е "проява на нежелание срещу желанието, изказано от държавния глава, споровете да бъдат извадени на политическото поле, вместо да се отправят словесни престрелки и унизителни епитети".

"Този държавнически подход на Първанов не бе оценен и за съжаление възпалителният процес ще продължи. Циреят ще набъбва и ще бъде необходимо повече време да се спука и да се излекува", заяви вицепрезидентът.

Марин, който наскоро заплаши, че ако Първанов бъде отстранен, той ще стане президент, коментира във вторник, че въпросът за подготовката му да поеме новия пост "не стои на дневен ред сега и едва ли ще се случи в бъдеще".

"Моята мисия е да продължавам да изпълнявам задълженията си на вицепрезидент, като строго се придържам и спазвам законите на страната и призовавам всички български държавници и политици да следват тази линия, посочи Марин.

Марин участва в откриването на саркофаг във Велико Търново в памет на 110 търновски боляри, избити по заповед на турския султан Баязид след падането на средновековната българска столица при османското нашествие през 1393 г.

По темата Марин коментира, че избиването на търновските боляри след падането на столичния град не е случаен епизод, а "израз на целенасочена политика за унищожаването на елита на нацията в годините на османското робство".

"С горчивина трябва да признаем, че избиването на интелектуалния и политическия елит на нацията не завършва с робството, а продължава и в годините далеч след Освобождението, като и досега виждаме и чувстваме отзвука от това", каза вицепрезидентът, цитиран от БТА.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?