Ангел Найденов: България няма пари за нови изтребители

Сн. БГНЕС

Новият военен министър Ангел Найденов обяви, че българските военновъздушни сили се нуждаят от нови изтребители, но на този етап България няма средства за закупуването им.

Правителството на ГЕРБ подготвяше дълго време закупуването на нови многоцелеви изтребители, като предвиждаше сделката за около 700 млн. лева да се изплаща разсрочено през годините. Проектът се движеше от работна група в МО, като идеята на бившия военен министър Аню Ангелов бе договорът да се сключи без конкурс, а при пряко договаряне.

Министърът на отбраната Ангел Найденов потвърди пред Нова телевизия, че ще бъдат отменени промените, с които бе въведена пенсионна възраст за военнослужещите. До края на миналата година те се пенсионираха само със стаж.

Ангелов коментира още, че състоянието на въоръжените ни сили предизвиква загриженост от гледна точка на осигуряването и степента на изпълнение на бюджета.

”Доброто е, че нямаме основание да се съмняваме в способностите на българските въоръжени сили, които са в състояние да изпълнят задълженията си, но с много голямо напрежение за личния състав”, добави Ангел Найденов.

Той каза още, че няма да се закрива полигона в Змейово, тъй като няма нито един аргумент за това.

Миналия месец в Стара Загора се проведе референдум по въпроса, но се провали заради ниската избирателна активност.

Засега не са подадени никакви доказателства, че причина за замърсяването в Стара Загора е военният обект, посочи Найденов.

Той каза още, че няма намерение да връща наборната военна служба, но ще реализира плановете за въвеждането на военно обучение в училищата.

Споделяне

Още по темата

Още от България