Ангел Найденов не е оптимист за военния бюджет

Военният министър Ангел Найденов обяви на раздяла, че не е "оптимист" за парите за отбрана.

Той коментира, че ако не бъдат осигурени минимум 1.5 процента от бюджета на страната за нуждите на отбраната, "това няма да позволи реализирането на онези проекти и създаването на онези оперативни способности, които са ангажимент пред българските граждани, както и пред партньорите ни".

В момента бюджетът за отбрана е около 1.3% от БВП, като основната част отива за заплати и поддържане на наличните способности. Тригодишната бюджетна рамка също предвижда бюджетът да се движи приблизително в тези граници. Президентът Росен Плевнелиев и Ангел Найденов обаче настояват за минимум 1.5% от БВП.

Попитан дали армията е осигурена във финансово отношение до края на годината, министър Найденов каза, че може да отговори утвърдително с "известна доза условност".

"Бюджетът е в рамките на 1 млрд. и 45 млн. лева, плюс допълнителните целеви 20 млн.,
които вече осигурихме. Имах очакването и силно се надявам това да бъде потвърдено и при едно ново, което и да е, правителство за още едни целеви 20 млн"., посочи Найденов, цитиран от БТА.

Той добави, че е очаквал средства, които да бъдат отпуснати за дейности, свързани
с освобождаване на радиочестотен спектър, основно насочени към частично модернизиране на авиониката на МиГ-29 заради високоскоростните влакове.

Найденов посочи, че не знае какво ще се случи до края на годината и изрази надежда, че очакванията на армията и МО за подчертано внимание и осигуряване на необходимите средства ще бъдат оправдани.

В отговор на въпрос Ангел Найденов посочи, че е удължен срокът за завършване на прегледа на структурата на въоръжените сили и това, по думите му, е логично след неотдавнашната смяна на ръководството на Българската армия.

Министърът на отбраната, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов и други високопоставени офицери наблюдаваха от борда на фрегатата "Верни" демонстрациите в Деня за високопоставени гости в рамките на националното военноморско учение с международно участие "Бриз 2014".

Споделяне

Още по темата

Още от България