Ангел Найденов не иска задължителна казарма или военно обучение

Военният министър Ангел Найденов се обяви срещу връщането на задължителната казарма или въвеждането на задължително военно обучение в училищата въпреки многото призиви в тази посока по време на поредното заседание на обществения съвет към ведомството.

 

Този път в дискусията се включи и лицето на гражданската подкрепа за правителството на Пламен Орешарски – Нина Гергова. Тя призова да се пренапишат учебниците по история и да се въведе задължително военно обучение.

 

Найденов отхвърли призивите за "задължително", но обясни, че се надява да бъде разширено обучението в училищата.

 

След предприетите съвместни стъпки с Министерство на образованието и науката занятия вече се водят в 2267 средношколски паралелки от 9-ти и от 10-ти клас в цялата страна. Имам сведения, че десетокласниците проявяват по-голям интерес, каза Найденов.

 

Обучението е в рамките на 5 часа за 9 клас и 5 часа за 10 клас.

 

Министърът посочи, че ръководители на занятия са 660 военни и цивилни служители, като затова не получават допълнителни възнаграждения.

 

Задължителното обучение се провежда в часа на класния ръководител за получаване на знания за отбраната на страната и за действия при кризи от военен характер.

 

До края на април тази година и висшите учебни заведения в страната могат да изпратят заявки за обучение на техни студенти. Засега четири висши училища са заявили интерес.

Споделяне
Още по темата
Още от България

Как оценявате кризисните икономически мерки на правителството?