Ангел Найденов не иска задължителна казарма или военно обучение

Военният министър Ангел Найденов се обяви срещу връщането на задължителната казарма или въвеждането на задължително военно обучение в училищата въпреки многото призиви в тази посока по време на поредното заседание на обществения съвет към ведомството.

 

Този път в дискусията се включи и лицето на гражданската подкрепа за правителството на Пламен Орешарски – Нина Гергова. Тя призова да се пренапишат учебниците по история и да се въведе задължително военно обучение.

 

Найденов отхвърли призивите за "задължително", но обясни, че се надява да бъде разширено обучението в училищата.

 

След предприетите съвместни стъпки с Министерство на образованието и науката занятия вече се водят в 2267 средношколски паралелки от 9-ти и от 10-ти клас в цялата страна. Имам сведения, че десетокласниците проявяват по-голям интерес, каза Найденов.

 

Обучението е в рамките на 5 часа за 9 клас и 5 часа за 10 клас.

 

Министърът посочи, че ръководители на занятия са 660 военни и цивилни служители, като затова не получават допълнителни възнаграждения.

 

Задължителното обучение се провежда в часа на класния ръководител за получаване на знания за отбраната на страната и за действия при кризи от военен характер.

 

До края на април тази година и висшите учебни заведения в страната могат да изпратят заявки за обучение на техни студенти. Засега четири висши училища са заявили интерес.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?