Ангел Найденов няма да продължи военната реформа на ГЕРБ

Новият министър на отбраната връща старите условия за пенсиониране в армията

Тодор Тагарев и Ангел Найденов, сн. БГНЕС

Военният министър Ангел Найденов съобщи, че ще спре и преразгледа плана за развитието на въоръжените сили, изготвен и следван от правителството на ГЕРБ. 

Планът регламентира развитието на сектора до 2014 година и следва т. нар. Бяла книга за отбрана на бившия военен министър Аню Ангелов.

 

Ангел Найденов обяви, че е необходим нов стратегически преглед на системата за сигурност и отбрана и разработване на нов дългосрочен план.

 

Така дефакто новото политическо ръководство се отказва напълно от действията на предходното, което отдели значително време в извършването на преглед на въоръжените сили и изготвянето на нови нормативни документи и планове. Сега Найденов смята да разчита за изготвянето на новия план на военната експертиза.

 

По време на правителството на ГЕРБ военните минаха на заден план, изместени от политическото ръководство на армията.

 

Ангел Найденов обяви още, че е необходима и достатъчно финансово осигурена, дългосрочна програма за инвестиции и модернизация на армията, което ясно говори, че ще изостави и приетия от ГЕРБ инвестиционен план на министерството до 2020 година.

 

Новият министър на отбраната заяви още, че смята да възстанови отнети социални права на българските военнослужещи, което бе и едно от основните обещания на БСП в сектора на отбраната по време на предизборната кампания.

 

"Трудностите сигурно са някакво обяснение, но те не могат да бъдат постоянно извинение за орязване на права, не на привилегии, на права, които според мен държавата дължи на хората, които са ангажирани с отбраната и военната сигурност на страната", каза Найденов.

 

На първо време ще се преразгледат условията за пенсиониране на военните.

 

"Ако желанието им е да се върне старото положение преди увеличаването на възрастта в края на 2012 г., това ще направим. Ако желанието и разбирането е, че трябва да има преходен период - това ще направим", каза Найденов.

 

Военните не приеха промяната в условията за пенсиониране, която наложи и изискване за възраст освен за стаж. Очакванията на НОИ са през тази година заради въвеждането на възрастта да бъдат засегнати 800 души, които няма да могат да се пенсионират, а финансовият ефект от това се изчислява на 2.7 млн. лева.

 

В момента в сектора на отбраната има натрупано напрежение заради някои решения на правителството на ГЕРБ за промяна на условията за пенсиониране на военните, съкращения на личен състав и поделения, както и заради лошите условия на труд. Това доведе до две протестни шествия на военнослужещи.

 

Найденов посочи, че ще се работи и в посока грижа за хората и възвръщане на престижа и достойнството на военната професия и служба, грижа за семействата на военнослужещите, за стабилност и сигурност на военната кариера.

 

Министърът посочи и "възстановяване на спокойствието като среда за работа и служба, на нормалността във взаимоотношенията във Въоръжените сили".

 

Тези обещания на Найденов обаче много трудно могат да бъдат изпълнени в рамките на сегашния бюджет на отбраната.

 

След като служебното правителство реши от бюджета на военното министерство да бъдат отнети 5.3 млн. лева, за да се подпомогне на най-уязвимите групи в обществото, военният министър Тодор Тагарев се противопостави остро, като обяви, че "много критични дейности" за армията не са финансирани.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?