С пари от актуализацията МО ще плаща дългове на ВМА и ще освобождава честоти

Ангел Найденов отхвърли критиките на президента за отбраната

Връщането на старите условия за пенсиониране няма да струва повече от 5 млн. лева

Сн. БГНЕС

Военният министър Ангел Найденов не прие критиките на върховния главнокомандващ Росен Плевнелиев към действията на новото правителство в сектора на обраната, като обяви, че държавният глава е бил "подведен", и оспори изнесените от него данни.

Найденов предприе силно популярни решения, като предложи да бъдат отменени част от планираните съкращения в армията и въведеното само преди няколко месеца изискване за възраст при пенсионирането на военните. Плевнелиев обаче предупреди, че тези действия ще намалят разходите за инвестиции и отбрана, като обяви, че връщането на старите условия за пенсиониране ще излезе поне 30 млн. лева на година, а възстановяването на закритото поделение във Враца - поне 15 млн. лева.

 

"С президента, мисля, че изяснихме този проблем, и аз няма да влизам повече в тази дискусия. Очевидно, че беше подведен, защото той говори за цена на спирането на реформата, пенсионната реформа, в размер на 30 млн. лв. Няма такова нещо. Това са около 1100 човека, които биха придобили право на пенсия, и каквито и изчисления да се правят, дори всички да решат да ползват правото си на пенсиониране, това няма да бъде повече от 5 млн. лева", заяви Ангел Найденов пред Нова телевизия.

 

Найденов вече обяви, че ще бъде отменена въведената в края на 2012 година възраст за придобиване право на пенсия от 52 и 54 години за младшите и старшите, и съответно за висшите офицерски звания, и 42-44 години за летателния състав, екипажите на подводници, парашутистите и водолазите. Така военните отново ще се пенсионират само с изискването за 27 години стаж, от които поне 2/3 в системата.

 

"Няма отказ от реформи. Има отлагане на част от тези действия", заяви още Найденов.

 

Ще бъде отменено реорганизирането на специалните сили в Пловдив, които трябваше да се трансформират от бригада в полк, и така няма да бъдат съкратени 300 души. Отмяната на реорганизацията в авиобазата в Безмер пък ще спаси работата на 200 военнослужещи и 20 цивилни служители. Отлага се, но временно, разформироването на седем бази на бригада "Логистика".

 

По-късно в понеделник Съветът по отбрана реши за реализирането на новите планове да бъдат заделени по бюджета на министерството 16.5 млн. за 2015 година. Възстановяването на поделението във Враца ще излезе 6 млн. лева, съобщиха от пресцентъра на МО.

 

"Аз така и не чух аргументи, включително и от командването на бригадата, от командирите на видовете въоръжени сили, в частност на сухопътни войски, защо трябва да се трансформира бригадата в полк, при положение че тенденцията в партньорските армии на НАТО е коренно различна. Тя е обратна. Там хората залагат на специалните умения, на онова, което притежават като способности специалните сили, развиват и разширяват специалните си сили - ние отиваме на съкращаване. Абсолютно необяснимо. Второ, имаме отлагане на част от действията, които са предвидени за закриване, да кажем, на бази в състава на бригада "Логистика". Та питам какво да направим с тези над девет хиляди тона боеприпаси, съхраняващи се в седем бази на бригада "Логистика", които до този момент не са били унищожени или продадени?", заяви Найденов.

 

Той каза още, че Министерството на отбраната очаква най-малко 65 млн. лв. от актуализацията на бюджета.

 

35 милиона от тях трябва да отидат за погасяване на задължения на Военно-медицинска академия.

 

Найденов припомни, че до момента задълженията на ВМА са 91 милиона лева, като 55 милиона от тях са просрочени.

 

Част от тях ще бъдат покрити от НЗОК, но за 35 милиона лева се очакват целеви средства от бюджета.

 

"Ако тези пари не бъдат осигурени, прогнозира той, трябва да се спре свободният прием на пациенти във военната болница", посочи Найденов, като припомни, че само 18 на сто от пациентите на ВМА имат право по различни нормативни документи, а 82 на сто са гражданите на свободен прием.

 

Ще бъдат осигурени и още 30 милиона лева, за да започне модернизацията на част от навигационните системи и авиониката на изтребителите.

 

Честотите, на които работят навигационните системи, влизат в конфликт с честотите на високо скоростните влакове. Ако до 1 септември тези средства не бъдат осигурени, няма да може да бъде издаден акт 16 и скоростната отсечка Пловдив - Свиленград, по която ще се движат скоростните влакове, няма да влезе в експлоатация. България може да бъде и санкционирана с повече от 200 милиона заради забавянето на освобождаването на честотите.

 

 

Найденов коментира и проблема с ненужните армейски имоти.

 

Министерството на отбраната в момента разполага с 1100 имота, които са с отпаднала необходимост и по отношение на които се изразходват между 12 и 14 милиона лева само за охраната. Отделно от това са средствата, които отиват за данъци и такси.

 

"За съжаление, миналата година, например, са осъществени само 10 сделки, като цената, която е получена, т.е. сумата, която е получена в резултат на продажбите, е малко под 1 милион лева приход за Министерството на отбраната", съобщи Ангелов.

 

Предстои да бъде създадена Агенция за военните имоти, която ще се разпорежда с ненужните армейски имоти.

 

Специалистите в новосъздадената агенция ще определят бъдещето на имотите, като има няколко възможности - публично-частно партньорство, продажба или прехвърляне на общините.

 

Има и такива имоти обаче, към които няма никакъв интерес, и именно те генерират най-големите разходи.

 

Бившият военен министър Аню Ангелов смяташе за две години - до края на 2012 година - МО да се освободи от всички армейски имоти с отпаднала необходимост, които към тогавашния момент бяха 858. От МО обясниха липсата на интерес към имотите с кризата на пазара.

Споделяне

Още по темата

Още от България