Ангел Найденов ща предостави над 134 армейски имоти на общини

Министерството на отбраната е подготвило разпоредителни сделки с 295 имота, като 134 ще бъдат предоставени безвъзмездно на общини или обществени организации по график до края на годината, а за останалите се обмисля продажбата им, съобщи военният министър Ангел Найденов.

Той уточни, че ще бъде направена преценка на сделките, дали са ефективни и изгодни за Министерството на отбраната /МО/, след което процедурите ще бъдат финализирани.

Ангел Найденов посочи сделки, за които ще иска преразглеждане на прехвърлянето на собственост. Сред тях е имот от 8 дка в разширения център на Бургас, който се предоставя безвъзмездно на община Бургас. Срещу това Министерството на отбраната получава ремонтирани партерен и първи етаж за нуждите на една от структурите си, и то в сграда, която е негова собственост, каза Найденов на традиционната си пресконференция в Перник.

Нецелесъобразна според министъра е и продажбата на около 50 дка в околностите на известно пловдивско село на цена около 8 лв./кв.м, при положение, че средната цена, по думите му при сделки в околностите на това село, е 50 лв./кв.м.

Нуждаем се от много сериозни финансови постъпления, затова искам преразглеждане и затова в някаква степен бяха забавени съответни прехвърляния, посочи Найденов, цитиран от БТА.

Той възнамерява да предложи и създаването на Главна дирекция "Инфраструктура", която да поеме всички дейности по стопанисването, охраната и разпореждането с имотите на МО.

Министерството на отбраната в момента разполага с 1100 имота, които са с отпаднала необходимост и по отношение на които се изразходват между 12 и 14 милиона лева само за охраната. Отделно от това са средствата, които отиват за данъци и такси.

Бившият военен министър Аню Ангелов смяташе за две години - до края на 2012 година - МО да се освободи от всички армейски имоти с отпаднала необходимост, които към тогавашния момент бяха 858. От МО обясниха липсата на интерес към имотите с кризата на пазара.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?