Ангел Найденов: Служебното правителство не трябваше да решава за изтребителите

Военният министър Стефан Янев: Сделката не е предрешена

<i> Изтребител JAS-39E Gripen </i>

Бившият военен министър Ангел Найденов, който е член на Националния съвет на БСП, разкритикува решението на служебния кабинет да одобри класирането на офертите за нов тип изтребители, тъй като така до "някаква степен се предопределя изборът". Темата вече предизвика конфликт между ГЕРБ и президента Румен Радев, който подкрепи действията на назначеното от него правителство.

"Няма да се изненадам, ако следващото правителство приеме друго решение и започне разговори с друга държава, с други аргументи", коментира Ангел Найденов пред бТВ във вторник.

По думите му подобни решения не трябва да се взимат в последните 10-15 дни от правителствен мандат, а да се оставят на следващия кабинет.

"Това е експертната гледна точка. Няма изненада, че експертите са се спрели на нов самолет ("Грипен") на фона на използваните Ф-16. Гледната точка на политическото решение обаче е друга, защото когато ние купуваме нов тип бойни самолети не можем да игнорираме разсъжденията за сигурността в по-общ план – коя страна какво ни предлага в стратегически план като гаранции за нашата сигурност”, обясни Найденов.

Коментарът му се доближава и до позицията на ГЕРБ.

От партията на Бойко Борисов обвиниха служебния кабинет, че се опитва да предреши конкурса. Въпреки твърденията на служебното правителството, че решението не е обвързващо, президентът Румен Радев побърза да предупреди бъдещото правителство на Бойко Борисов, че ако не потвърди избора на служебната власт за покупка на изтребители "Грипен", "ще прегази военнотехническата експертиза".

Работната група в Министерството на отбраната класира на първо място предложението на шведския консорциум СААБ за нови изтребители "Грипен", пред офертите на Португалия и САЩ за Ф-16 втора ръка и на Италия за втора ръка "Юрофайтер". Този избор бе одобрен на закрито правителствено заседание миналата седмица, но медиите не получиха никаква информация, тъй като тя била класифицирана. Служебните министри отказаха да коментират официално проекта, чиято цена се очаква да стигне 1.5 млрд. лева, и вместо това контролирано бе разпространена само неофициална информация.

Янев: Проектът не е предопределен

Във вторник вицепремиерът и военен министър Стефан Янев коментира, че служебното правителство "не е предрешило нищо" в сделката за новите изтребители и решението е изцяло в ръцете на следващото редовно правителство.

"Правителството имаше два избора - или да вземе предвид работата на работната група, експертното мнение и изготвения протокол, или да не го вземе", каза Янев.

Според него служебният кабинет е следвал само предварително изготвената процедура за подготовката на проекта.

"Този протокол не предопределя избрания победител, нито това по какъв начин следващият Министерски съвет ще предпочете и в какъв ред да говори с тези фирми, предоставили три различни оферти", каза Янев.

По думите му одобрената с решение на правителството от миналата година процедура е предвиждала офертите да бъдат дадени до 15 март, а до края на април да бъдат оценени. След което Министерският съвет трябва да вземе решение за сформиране на нова работна група за водене на преговори с избрания победител.

Следващото правителство решава

"Окончателното решение дали изтребителите да бъдат купени от Швеция, Португалия или от Италия ще бъде на следващия кабинет", каза Янев.

Той коментира, че параметрите на всяка една от офертите е трудно да бъдат разказани накратко, защото изискванията на целия комплекс от мерки за предоставяне на всички параметри за този тип самолет са много.

България се опитва да купи 8 изтребили за до 1.5 млрд. лева, които трябва да заменят съветските машини МиГ 29. Средствата ще се изплащат разсрочено през следващите няколко години.

Споделяне

Още по темата

Още от България