Ангел Найденов смени ключови шефове в отбраната

Ангел Найденов смени ключови шефове в отбраната

Военният министър Ангел Найденов смени шефовете по някои от ключовите постове във ведомството, свързани с разпределянето на средства и контрола в системата.

 

Според неофициална информация шефът на Военна полиция Данчо Дяков ще бъде сменен от заместника си полк. Борислав Сертов. За рокадата ще трябва и санкция на президента и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев.

 

Дяков пък ще бъде "компенсиран" с пост в чужбина.

 

Засега няма информации за рокади във Военното разузнаване, където е шеф назначеният по времето на бившия военен министър Аню Ангелов Веселин Иванов.

 

Нови ръководители вече има и агенция "Военни клубове и военно-почивно дело“, която отговаря за военните медии, почивните домове, хотелите и други привлекателни имоти на армията, като разпределя ресурси от милиони левове.

 

След като освободи шефа на агенцията по времето на ГЕРБ Петър Манолов, Найденов е назначил на негово място Сотир Ушев, който бе управител на НОИ по времето на тройната коалиция и в началото от управлението на ГЕРБ.

 

За негов заместник пък е назначени бившият главен редактор на в. "Дума" и депутат от БСП Ивелин Николов.

 

Ангел Найденов направи и смени в ръководството на военния холдинг ТЕРЕМ. Там бе освободен управителният съвет на дружеството, но постът си запази изпълнителният директор Станчо Петков.

 

В ръководството на дружеството пък бе върнат бившият директор Мариян Йовчев.

 

С нов шеф е и дружеството "Снабдяване и търговия", което се занимава с разпродажбата на излишна армейска техника, оръжия и други. Досегашният управител Валентин Симеонов бе сменен с Ваньо Кръстев.

 

В процес на смяна са и шефовете на най-важните дирекции в Министерството на отбраната.

 

Вече са обявени конкурси за нов шеф на правната дирекция и дирекция "Инфраструктура на отбраната", които доскоро се ръководеха от Елена Маркова и Иван Пейков.

 

Нов шеф може да има и една от най-важните дирекции - "Инвестиции в отбраната", през която минават повечето поръчки на армията и се разпределят стотици милиони.

 

Ангел Найденов обяви, че там са засечени нередности и в момента тече проверка. След като станат ясни резултатите от нея ще се преценява бъдещето на директор Станимир Георгиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България