Ангел Найденов уволни най-висшия чиновник във военното министерство

Ангел Найденов

Военният министър Ангел Найденов освободи в четвъртък най-висшия чиновник в министерството - постоянния секретар - за несправяне със задълженията. Така ще има възможност в оставащите до оставката на правителството дни да назначи нов постоянен секретар с четиригодишен мандат, въпреки че не е изключено и да остави на поста временно изпълняващ длъжността.

Отстраненият Добромир Тотев от своя страна отхвърли категорично оценката за работата му и съобщи пред Меdiapool, че ще си търси правата по съдебен път.

Постоянният секретар е с мандат от четири години и разполага с широки правомощия по отношение на бюджета, изпълнението на различни проекти, кариерното развитие в администрацията и други.

Той обаче може да бъде сменен предсрочно при незадоволителна оценка за работата му.

Така в случая се стигна до формирането на специална атестационна комисия, която да провери дейността му.

Член на комисията е и бившият началник на политическия кабинет на Ангел Найденов – Иван Жерков, който бе уволнен в началото на седмицата. Въпреки че самият Жерков каза пред в. "Сега", че причина за освобождаването му е подкрепата, която е изразил за бъдещето на Тотев, от военното министерство твърдят, че той също е подписал заключението на комисията. По-късно от АБВ пък обясниха уволнението с преминаването му в редиците на партията на Георги Първанов.

Останалите членове на комисията са зам.-министърът на отбраната Иван Иванов, съветникът на министъра Георги Хараланов и полковник Стефан Трашлиев, който бе назначен от Найденов за главен инспектор на министерството.

Въпреки че официалният мотив за освобождението е незадоволителната работа на Тотев, остава въпросът защо смяната се прави в последния момент и дали така няма да бъде назначен друг подходящ кадър на мандатната длъжност.

Преди ден правителството бетонира поне за времето на служебното правителство главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, като го преназначи на длъжността с петгодишен мандат.

Споделяне

Още от България