Ангел Найденов вербува ученички за военни

Военният министър Ангел Найденов в петък прие ученици от София и Кърджали в сградата на министерството в София, като им обясни, че армията е място за отличници.

Той каза на младежите и девойките, че в армията в момента около 14 % или около 3000-4000 от служещите са жени.

"Много ще се радвам, ако всички тук момичета и момчета, проявят интерес към военната служба. В армията служат най-добре подготвените, а военната професия и професионалната кариера на военнослужещи избират и отличниците”, каза Найденов на учениците от Кърджали, цитиран от "Фокус".

България е сред страните в ЕС и НАТО с най-много дами с пагони, където средният процент се движи около 10%. Присъствието на жените в поделенията на българската армия все още не се приема за нещо обичайно, а е съпроводено от мъжкия състав с подмятания и закачки. В някои поделения се говори, че жените военнослужещи се възползват от статута на "слабия пол" и отклоняват част от задълженията си. Твърди се също, че често избират кариера под пагон единствено заради мисълта за добре платено майчинство.

"Със сигурност сте усетили атмосферата, която носи сградата на Министерството на отбраната като архитектура, като излъчване и символика. Надявам се, чрез военните символи, които сте видели, да сте станали съпричастни към военната история на България", казал още Найденов, цитиран от ведомствения пресцентър.

"От 1 декември за 9-ти и 10-ти клас се въвежда програмата за начално военно обучение. Вашите преподаватели ще ви дадат познания за Българската армия и ще придобиете начални умения, които се надявам да развивате и допълнително с увереността, че служите на Родината и на българския народ", посочил още министър Ангел Найденов.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?