Ангел Найденов взе за съветници кадър на РЗС и бивш военен аташе с досие

Зам.-министърът на ДПС ще отговаря във военното министерство за финансите и инвестициите

Снимка: БГНЕС

Военният министър Ангел Найденов е избрал за свой съветник по медийните въпроси кандидатът за евродепутат на "Ред, законност и справедливост" през 2009 година Лора Ангелова.

Ангелова, която има образования по специалност "Връзки с обществеността", съобщи пред Меdiapool, че не е член на партията на Яне Янев. Съветниците са част от политическите назначение в министерствата и са личен избор на министрите.

Като свой съветник Найденов връща в министерството и бившия военен аташе във Вашингтон генерала от резерва Валентин Цанков, който бе отзован по времето на ГЕРБ, след като Комисията по досиетата оповести, че е бил щатен служител на военното разузнаване по комунистическо време.

След като бе отзован от бившия военен министър Аню Ангелов, Цанков бе освободен от военна служба. Той спечели дело срещу МО, като върховният административен съд отмени заповедта за връщането му от Вашингтон.

В понеделник Ангел Найденов представи и другите си съветници - полковникът от резерва Георги Хараланов и Николай Цонков, които са експерти в областта на отбраната.

Началник на кабинета му пък ще е Иван Жерков, който беше директор на дирекция "Офсетни програми" в Министерството на икономиката и енергетиката по времето на тройната коалиция.

Офсетните програми придружават някои от големите договори за модернизация на армията.

"Хората в моя екип притежават добро съчетание от експертност, политически усет и обществена ангажираност", обясни Найденов.

В понеделник Найденов обяви и ресорите на заместник министрите - Неджми Али и Иван Иванов.

Неджми Али от ДПС ще отговаря за дирекциите "Инвестиции в отбраната", "Планиране, програмиране и бюджет", "Финанси", търговските дружества, в които министърът на отбраната упражнява правата на собственика в лицето на държавата, Националния военно-исторически музей, Националната гвардейска част и Института по отбрана.

На Иван Иванов са възложени функциите по подпомагане и ръководство на дирекциите "Правно-нормативна дейност", "Управление на човешките ресурси", "Отбранителна политика", "Инфраструктура на отбраната", Изпълнителната агенция "Военни клубове и военно-почивно дело", Централното военно окръжие, Комендантството към МО, ВМА, както и Центърът за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия.

На пряко подчинение на военния министър остават Инспекторатът, дирекциите "Сигурност на информацията" и "Вътрешен одит", звената "Протокол" и "Финансов контрол и материални проверки", дирекцията "Връзки с обществеността", ръководител на която остава Григори Недялков, както и службите "Военна полиция" и "Военна информация".

Споделяне

Още по темата

Още от България