Въздухът трепери

Ангел Найденов: Злоупотреби с оградата ще се смятат за мародерство

"Вашите родители знаят какво означава това"

Сн. БГНЕС

Военният министър Ангел Найденов обяви, че ще разглежда всеки един случай на опит за злоупотреба или възползване от изграждането на оградата по част от границата с Турция като "мародерство".

На фона на гръмката си закана обаче той отново отказа да съобщи кои фирми са избрани от министерството за доставчици на материалите за съоръжението. Найденов даде и заявка, че ще упражнява строг контрол върху изразходването на средствата, но в същото време сподели, че "честно казано, също не знам кои са фирмите и не се интересувам съзнателно, за да не мисли някой, че мога да окажа някакъв натиск или съответно влияние".

Във вторник Найденов успокои още, че към момента няма основание да мисли, че някой се опитва да се възползва.

"Вашите родители и вашите по-възрастни колеги знаят какво означава това (мародерство – бел. ред.). Няма да позволя да се спекулира в една ситуация, в която държавата ни е подложена на натиск и съответно трябва да търсим бързото решение и съответно бързите процедури за изграждане. . .", заяви Найденов без обаче да уточни има ли някакви специфични армейски наказания за мародерство извън предвидените в Наказателния кодекс.

В понеделник от МО съобщиха, че вече са сключили договори с избрани от тях фирми за необходимите материали за строителството. Те са подбрани без конкурс, чрез процедура на договаряне без обявление на база "маркетингово проучване на пазара за потенциални изпълнители". Около проектът тлее скандал, след като в петък премиерът Пламен Орешарски съобщи, че е възложил пълна финансова ревизия на финансовия разчет за строителството. Миналия месец МВР "изненадващо" оскъпи телената ограда до 9.6 млн. лева при първоначални планове за около шест милиона.

"Министър-председателят е разпоредил, съответно аз съм дал и необходимите указания за това да бъдат извършвани непрекъснати финансови проверки по реализацията на дейностите, свързани с изграждане на съоръжението", каза Найденов пред БНТ.

Той обаче каза, че имената на избраните фирми и разпределението на средствата могат да бъдат получени само по Закона за достъп до информация, който дава възможност за дълго отлагане във времето. Редовна практика на военните е и да засекретяват подобни данни.

"Видях, видях, честно казано, тези доста гръмки заглавия и определено провокативни. Ние с вас сме свикнали да виждаме подобни заглавия, те са недоброжелателни", каза още Найденов.

Той обясни, че от общата предвидена сума за строителството на съоръжението - около 9.6 млн. лева, 8.1 млн. са само материалите. Всичко останало е предвидено за плащане на подизпълнители, за високоспециализирани дейности и за резервни части.

Изпълнител на основните дейности по строителството са инженерните части на Сухопътните войски.

Найденов продължи анализа си на медийните публикации и с ведомствените издания, като онагледи със снимка една от причините за чистката в ръководството им – "наводнение".

"Тук могат да се видят фотоси от последиците от наводненията в телевизионното студио в края на 2012 година. Месец септември и месец октомври четири наводнения на студиото, което остава в този вид, в който е, повече от една година. А нямам представа защо е останало. Но това е една от причините за освобождаването на ръководството... Не е направена нито една крачка, освен че е обявена някаква общества поръчка, която е спряна в началото на 2013 година. Дори не е направен опит да се получи обезщетението от застрахователя за тези наводнения", разясни Найденов.

Военните медии ще имат нови шефове на местата на досегашния директор на дирекция "Информационен център" Асен Сираков, главния редактор на в. "Българска армия" Тодор Токин и шефа на Военния телевизионен канал Божидар Велчев, които бяха принудени да напуснат.

Найденов отхвърли обвиненията в политическа чистка, като уточни, че "в резултат на тези наводнения дейността на военния телевизионен канал е сведена единствено до правене на новини".

"Вие сте хора телевизионери, знаете, че когато едно студио бъде по този начин наводнено, практически унищожено, там спира всякаква дейност. Няма публицистика, няма документалистика. . . Мислите ли, че някой ще търпи, това може ли да бъде политическа чистка, мислите ли, че някой ще ви търпи, ако в това студио повече от една година последиците от наводненията се такива, нищо не е мръднало и няма никаква дейност. ", каза Найденов.

На въпрос дали смяната е свързана с евентуално участие на досегашните шефове в протестите срещу правителството, Найденов отговори: "Ами, да бяха протестирали за последиците от наводненията и да си бяха направили труда да предприемат онези действия, които се очакват от едно ръководство".

"А сега да продължим и с "Българска армия", вие чували ли сте себестойност на един брой, на един брой от вестника - 13 лева 39 стотинки... Аз не знам да има друг вестник и моля, помогнете ми, вие или вашите колеги от печатните издания, със себестойност на един брой - 13 лева 39 стотинки", съобщи Найденов.

По думите му тиражът на вестника е от порядъка на 1300 до 1900 бройки, като "огромната част никой не знае как се разпространяват и къде се разпространяват".

Споделяне

Още по темата

Още от България