Ангел Семерджиев остава шеф на ДКЕВР

Ангел Семерджиев остава шеф на ДКЕВР

Новият състав на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) бе одобрен от Министерският съвет в сряда, съобщиха от правителствената пресслужба.

Очаквано постът си запазва председателят на комисията Ангел Семерджиев, който бе назначен миналия октомври от ГЕРБ на мястото на изкаралия два мандата Константин Шушулов. В регулатора остават и по един от старите водни и енергийни комисари - Анжела Тонева и Цветанка Андреева. Тонева работи в ДКЕВР от 2001 г. - първоначално като шеф на дирекция, а година по-късно става член, като наскоро бе подновен мандатът ѝ. ВиК-инженерът Андреева е в състава на комисията едва от юни, когато замени един от водните комисари с изтекъл мандат.

Всички останали 10 членове от досегашния състав на ДКЕВР са освободени, както предвиждат направените през лятото поправки в Закона за енергетиката, с които съставът на регулатора бе редуциран от 13 души на седем.

Новите попълнения са Андон Георгиев Роков, Евгения Христова Харитонова, Димчо Иванов Маргитов и Милена Живкова Миланова, за които правителствената пресслужба не съобщава каква о еквалификацията им и кой за какво ще отговаря в състава на комисията.

Информация за трима от новоназначените комисари успяха да дадат от Министерството на финансите, тъй като Симеон Дянков като вицепремиер, отговарящ за енергетиката, формално е вносител на предложението за новите членове на ДКЕВР. 

За Милена Миланова се съобщава, че е юрист с 20 години стаж, от които 12 години като главен юрисконсулт в Столична община. Участвала е в преговорите на общината за промяна на договора с концесионера "Софийска вода. През 2007 г. е станала шеф на дирекция в Агенция за финансово разузнаване, която през 2008 г. се вля в ДАНС. Явно ще е воден комисар.

Андон Роков е работил като юрисконсулт и зам. главен юрисконсулт на “Булгаргаз” от 1996 до 2005 г, бил е синдик  на "Ново Химко" и адвокат. За него се посочва, че има професионален опит като юридически консултант и адвокат в областта на транзита, преноса, разпределението и търговията с природен газ и електрическа енергия, в  нормативната уредба в областта на енергетиката, което го прави подходящ за енергиен комисар.

Такъв вероятно ще е и Евгения Харитонова, която е електроинженер. 37-годишната ѝ кариера е свързана с работа в продължение на 20 години в "Техенерго”, а след това в НЕК и нейни подделения. През 2007 г. отива в създадения "Електроенергиен системен оператор", а последно е работила в компанията "Електриксити”. Последните години се занимава с определяне на условията за присъединяване на производители и потребители към електропреносната мрежа.

Димчо Маргитов е работил в "Електроразпределение-Столично" и в ТЕЦ "Варна", сочи справка в информационните масиви.

Споделяне

Още от Бизнес