Ангела Меркел е най-влиятелната жена в света според "Форбс"

Германската канцлерка Ангела Меркел и тази година е обявена от списание "Форбс" за най-влиятелната жена в света, съобщиха световните агенции. Меркел оглавява класацията на стоте най-влиятелни жени в света за четвърти път.

На второ място е Шейла Беър, която е начело на Федералната застрахователна корпорация в САЩ, следвана от Индра Нуйи, изпълнителен директор на гиганта "Пепси". В първата десятка влизат още ръководителките на Крафт фудс, на френския ядрен гигант Арева и други представители на бизнеса.

Бившият държавен секретар на САЩ Кондолиза Райс е поставена под No 7.

Класацията е изготвена според икономическото влияние, медийното присъствие и постиженията в кариерата на участничките в нея. Над 60% от имената в класацията са на представителки на САЩ.

Президентът на Аржентина Кристина Фернандес де Кирхнер е на 11 място, а председателката на спечелилата парламентарните избори в Индия партия Индийски национален конгрес Соня Ганди на 13 място и френската министърка на икономиката Кристин Лагард на 17 място.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън е на 36 място. За сравнение, миналата година, когато бе само сенатор от щата Ню Йорк, тя заемаше 28 място. Първата дама на САЩ Мишел Обама, която влиза за първа годинав класацията е на 40 място, пред телевизионната водеща Опра Уинфри (41 място) и британската кралица Елизабет Втора (42 място).

Председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси запазва 35-та позиция.

Други участнички за пръв път в класацията са неотдавна одобрената за член на Върховния съд на САЩ нюйоркска жена-съдия от пуерторикански произход Соня Сотомайор на 54 място и министърката на вътрешната сигурност на САЩ Джанет Наполитано на 51 място.

Споделяне

Още от Свят