Ангела Меркел е подложена на натиск за затягане на контрола върху мигрантите след атентатите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След серията извършени нападения от бежанци в Германия се надигат гласове с искания за увеличаване на контрола към мигрантите в страната, което поставя под натиск Ангела Меркел и политиката ѝ на отворени врати.

Консервативните власти в южната провинция Бавария, където станаха двата атентата, за които пое отговорност джихадистката групировка "Ислямска държава", вчера отново повториха критиките си и поискаха повече твърдост в имиграционната политика.

"Ислямисткият тероризъм пристигна в Германия. Населението се страхува и изисква от политическите ръководители отговори", заяви председателят на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Зеехофер. Тази баварска партия е съюзник на тази на канцлерката, Християндемократическия съюз, но от близо година критикува политиката на отваряне към бежанците.

ХСС изготви списък с искания за справяне със ситуацията: по-строг контрол на кандидатите за убежище, засилени гранични проверки, право на армията да се намесва в защита на населението в Германия и по-строги мерки при експулсирането на бежанци.
"Трябва рязко да понижим препятствията пред експулсирането след закононарушение", заяви вътрешният министър на Бавария Йоахим Херман.

Германската популистка десница досега бе по-скоро мълчалива, но сега чрез лидерката си Фрауке Петри осъди бездействието на властите. "Какво още трябва да се случи, за да започнем да проверяваме кой идва в страната ни?", попита тя.

Германия продължава да е в шок след първия самоубийствен атентат, извършен на нейна територия в неделя в спокойния германски град Ансбах, в който бяха ранени 15 души и за който пое отговорност "Ислямска държава". Извършителят се оказа психически нестабилен 27-годишен сириец с отхвърлена молба за убежище.

Този атентат настъпи по-малко от седмица след нападение с брадва, извършено този път от непълнолетен кандидат за убежище, заклел се във вярност на "Ислямска държава". Той е регистриран като афганистанец, но може всъщност да е пакистанец.

И в двата случая властите не бяха в състояние да засекат бързото им радикализиране.

Друг сирийски бежанец извърши нападение с нож, но в този случай се оказа, че става дума за битово престъпление.

Германия е приела над един милион мигранти през 2015 г. и досега отваряше широко вратите си за сирийските бежанци. Над 90 процента са получили разрешение да останат и доскоро не им се налагаше да преминават административно събеседване.

Над 200 000 отхвърлени кандидати за убежище може да бъдат върнати на границата, но все още се намират в страната, казва експертът по вътрешнополитически въпроси на Християндемократическия съюз Армин Шустер.

Зад тези призиви се съдържа атака към канцлерката. Тя обаче запази мълчание, ако се изключи изказването ѝ от събота след убийствата в Мюнхен.

Меркел е известна с изключителната си предпазливост в кризисни ситуации и знае, че рискува много година преди парламентарните избори и в момент, когато популистката и антиимигрантска партия "Алтернатива за Германия" набира скорост. През последните месеци партията успя да си върне част от популярността, която загуби миналата година заради мигрантите.

"Именно в такъв тип ситуация обаче поведението ѝ е проблемно. Хората се страхуват, тревожат се и при тези обстоятелства е необходимо лидерство, което повече набляга на емоциите и по-малко на студения мениджмънт", смята преподавателят от Свободния университет в Берлин Мартин Емер.

Канцлерката обяви, че ще даде пресконференция утре.

Повдигнатите от тези нападения въпроси съживяват дебата за имиграцията, "от който най-много се опасява канцлерката", написа вчера в. "Зюддойче цайтунг". През септември ще се произведат регионални избори на две места - в Берлин и особено в избирателния район на Ангела Меркел в Североизточна Германия.

"Ако "Алтернатива за Германия" успее да спечели в избирателния район на Меркел, дебатът за политиката ѝ отново ще излезе на преден план", добавя вестникът.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа