Ангела Меркел е разкрита: германският канцлер прави завой към лява политика

Ангела Меркел по време на речта си пред Бундестага

Ще каже ли истината канцлерът Ангела Меркел? Тя фискален ястреб ли е, който оглавява най-могъщото консервативно движение в Европа, или е социалдемократ под прикритие, както тихомълком се оплакват някои недоволни нейни последователи?

Тази Меркел, която вчера в продължение на час държа реч пред германския парламент, говори предимно за повишаване на доходите на най-бедните. Теми като балансирани бюджети и даване простор на свободното предприемачество да разгърне енергията си почти не бяха споменати.

Тя започна с пламенна възхвала на новото "мегаминистерство" на икономиката и енергетиката, което се оглавява от лидера на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Зигмар Габриел и което сега управлява както икономиката, така и високорисковото, трескаво бързане на Германия да ликвидира производството на ядрена енергия.

Габриел се усмихваше радостно от парламентарната скамейка, докато тя говореше. Макар и неговата партия да получи само 26 процента от вота на общите избори в Германия на 24 септември, сега тя е по-малкият коалиционен партньор на канцлера. "Новата" Меркел каза пред парламента, че "хората ще са във фокуса" на третия ѝ мандат.

Милиони нископлатени германци могат да очакват големи увеличения на заплащането си, когато със закон се въведе минималната работна заплата. На армията от временно заетите работници в заводите, които получават по-малко от членуващите в синдикати, бе обещано заплащане в пълен размер, след като направят девет месеца на съответната длъжност.

За упражняващите физически труд, които от 18-годишни са стругари или карат камиони, скоро ще има възможност да се пенсионират на 63-годишна възраст - четири години по-рано, отколкото германците, които са завършили висше образование.

Що се отнася до политиката на Европейския съюз, там Меркел също запя песента на ГСДП, след като се ангажира да се въведе данък върху финансовите трансакции.

Така нареченият "данък Рубин", с който ще се облага малка част от всяка продажба на дялове и облигации, е отколешно искане на левите, които твърдят, че финансовата индустрия държи печалбите за себе си, а прехвърля загубите си на правителствата, които трябва да спасяват банки, смятани за твърде големи да се оставят да фалират.

"Който инвестира в риск, ще си покрива загубите, а не данъкоплатецът", обяви Меркел, добавяйки, че "измамното спокойствие" в световната икономика не трябва да отвлича вниманието от нуждата от по-строги регулации за пазарите.

В чужбина ще запомнят канцлера с трудните сделки за спасителни планове в еврозоната; с изпращането на експерти да съветват Гърция как да ореже раздутата държавна администрация; и с упоритото натякване на Италия да премахне закони, които правеха трудно съкращаването на работници. Но у дома малцина германци възприемат Меркел като чистокръвен консерватор.

Основните ѝ критици са германци с десни политически възгледи, които се оплакват, че пенсионната система харчи пари на неустойчиви равнища, предвид това, че пенсионерите стават все повече, а активно работещите - все по-малко. Предложените от нея промени може да възлязат на 60 милиарда евро до 2020 г.

Парадоксът на новата Меркел е, че сега тя изглежда по-лява, отколкото бившия канцлер социалдемократ Герхард Шрьодер, който шокира германците през 2003 г. с всеобхватни орязвания на социални плащания и данъци.

Шрьодер нападна вчера плановете на Меркел за пенсионната система с думите, че "те изпращат напълно погрешен сигнал". "Как ще се финансира това", попита той, цитиран от всекидневника "Билд".

Меркел отдаде заслуженото на програмата за реформи на Шрьодер, заявявайки, че те са помогнали безработицата да спадне от 5 милиона преди десетилетие до 3 милиона днес. Тя отбеляза също, че Германия е с най-ниското равнище на младежка безработица в Европа.

Меркел обеща професионално обучение, даващо втори шанс на отпаднали от университетите, както и на хората на и над 25-годишна възраст. Канцлерът отбеляза, че тази политика е насочена към имигрантите, които често са най-слабо образованите и най-зле платените в германското общество.

Левият завой на Меркел се приема добре от избирателите. Според данните от публикувано вчера проучване на социологическия институт Форса нейният Християндемократически съюз продължава да се радва на 42 процента подкрепа сред германските избиратели, което е в съответствие с миналогодишния ѝ изборен резултат, а тази за ГСДП спада на 23 процента.

По време на миналогодишните коалиционни преговори много социалдемократи бяха против присъединяване към коалиция на Меркел от страх, че тя ще "открадне" идеите на ГСДП за политически мерки, после ще обере лаврите и ще спечели следващите избори.

Кошмарът им може би се сбъдва.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?