Ангела Меркел: Европа трябва да поеме по-голяма отговорност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заради променящите се трансатлантически отношения, Европа е длъжна да поеме повече отговорност и да продължи да се придържа към отворената си търговска политика, заяви пред германския парламент канцлерът Ангела Меркел, цитирана от Асошиейтед прес.

"Макар в някой части на света да наблюдаваме възход на протекционистките и националистически подходи, Европа не бива да се самоизолира, затваря или отдръпва", каза Меркел, която в началото на следващата седмица ще пътува до САЩ за среща с президента Доналд Тръмп.

Освен че трябва да запази отвореността си към останалия свят, Европа трябва да бъде особено либерална по отношение на търговската политика, подчерта канцлерката, без да споменава Тръмп в речта си.

Новият американски президент обеща по-твърда линия при договарянето на сделки и налагане на мита на страни, които според него експлоатират САЩ, припомня АП.

В днешната си реч в Бундестага Меркел каза още, че Европа "трябва да е способна на независимо управление на кризите в нашия регион", като това не трябва да е в съперничество, а в допълнение на НАТО.

Канцлерът допълни, че въпреки настоящите промени в САЩ "трансатлантическото партньорство, основаващо се на нашите ценности и интереси" е от голямо значение за европейците и че "в този дух" тя ще води разговорите с Тръмп във Вашингтон.

Засягайки други европейски въпроси, Меркел каза пред депутатите, че Европа трябва да направи повече по въпроса за младежката безработица в някои от страните членки и да работи здраво, за да подобри като цяло положението с мигрантите в и извън блока.

Тя изтъкна, че броят на мигрантите, опитващи се да дойдат в Европа през Егейско море, е намалял драстично, но отбеляза, че трябва да се направи повече, за да се защитят европейските външни граници и да се намали незаконният трафик на хора.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?