Ангела Меркел: Европейската комисия не бива да получава повече правомощия

Ангела Меркел: Европейската комисия не бива да получава повече правомощия

Германският канцлер Ангела Меркел е против разширяване на правомощията на Европейската комисия и е съгласна с Франция, че правителствата на страните от Европейския съюз трябва да съгласуват по-силно икономическата политика. Меркел каза това в интервю за сп. "Шпигел", цитирано от БТА.

Берлин по традиция се обявява за по-широки правомощия на Европейската комисия, но в годините на кризата в еврозоната влиянието на изпълнителния орган на ЕС намаля, а Германия - най-голямата икономика в Европа, играе все по голяма роля във взимането на решенията, отбелязва Ройтерс.

"Не виждам необходимост през следващите няколко години да се разширяват правомощията на Комисията в Брюксел", казва канцлерът пред "Шпигел". Тя изразява съгласие с френския президент Франсоа Оланд, че страните в ЕС трябва да сътрудничат повече по проблемите на икономиката.

"Това се отнася, например, за трудовия пазар и пенсиите, но също за данъците и социалната политика. Координирането на икономическата политика в Европа е твърде слабо, то трябва да бъде засилено , а това е съвсем различно от даване на повече правомощия на Брюксел", добавя Ангела Меркел.

Изявленията ѝ за ЕК може да предизвикат тревоги в по-малките страни от ЕС, които възприемат наднационалната комисия като защитник на техните интереси от опитите на големите държави да налагат политиката си, посочва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?