Ангела Меркел: Германия няма да спре да приема бежанци

Канцлерът отново се обяви срещу членството на Турция в ЕС

Ангела Меркел: Германия няма да спре да приема бежанци

Въпреки нарастващите критики за политиката ѝ за приемане на бежанци, германската канцлерка Ангела Меркел заяви в телевизионно токшоу в сряда вечерта, че възнамерява да продължи в същия дух, съобщава ДПА.

"Ние ще се справим", каза Меркел. "Напълно уверена съм в това. Германия има най-добрите условия, за да преодолее кризата", посочи Меркел.

"Можеш да постигнеш много, ужасно много, когато имаш желание", каза германската канцлерка и допълни, че е "оптимист" и че има "вътрешна увереност", че проблемът може да бъде решен.

Меркел използва първото си участие в токшоу, за да призове германците към споразумение: тя не би дала обещание, което не може да спази.

Няма просто решение и не е възможно сега да затворим границата, каза Ангела Меркел. По думите ѝ Германия няма да спре да приема бежанци.

Меркел е подложена на критики, дори от нейния Християндемократически съюз, и особено от коалиционния партньор - Християнсоциалният съюз в югоизточната провинция Бавария.

Германската канцлерка изрази подкрепа за министъра на вътрешните работи Томас де Мезиер, казвайки, че той няма да бъде уволнен, защото тя се нуждае от него повече от всякога. Меркел подчерта, че трябва да се положат всички усилия за методично обработване на документите на търсещите убежище и по-честно разпределение на бежанците в Европа.

Тя реагира с известно раздразнение на спекулациите, че може да бъде обявена в петък за носителка на Нобеловата награда за мир. Меркел каза, че е заета с други неща и тази тема почти я потиска.

Меркел бе номинирана за нейната политика по бежанската криза и за ролята ѝ в посредничеството за примирие в източна Украйна.

Германският канцлер отново повтори своята позиция, че е против пълноправно членство на Турция в Европейския съюз. Според нея обаче е необходимо да се поддържа диалог с Турция за решаване на миграционната криза, с която се сблъсква Европа, предаде БНР.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа