Ангела Меркел губи своя облог в полза на бежанците

Ангела Меркел

Главният икономист на "Дойче банк" Давид Фолкерц-Ландау определи миналия месец пристигането на повече от един милион бежанци от Близкия изток през 2015 г. като "най-доброто нещо, което би могло да се случи на Германия". Той каза, че това събитие ще позволи на страната да продължи да гледа напред.

Този коментар е част от един германски свят, който вече не съществува. След сексуалните нападения над жени в Кьолн в новогодишната нощ, извършени предимно от мигранти и кандидати за убежище, Германия става неспокойна, подчертано по-несигурна. Нейната роля на непристъпен и често снизходителен лидер на Европа отслабва, а повечето германци са скептични към представата на Ангела Меркел за германската култура на гостоприемство, способна да приеме всички хора, които бягат от Сирия или Ирак. Масовите посегателства разрушиха една стена, която политическата класа сама беше изградила - да не се разкриват някои от реалностите на миграцията.

Германски служители ми казаха в Берлин, че две трети от новодошлите през 2015 г. са неженени мъже. Финансовият министър Волфганг Шойбле - политик, който рядко изразява преждевременни притеснения, говореше за постепенна "лавина". Сега редакторът на в. "Велт ам зонтаг" Щефан Ауст с неудобство прави извода, че младият, неженен и неквалифициран контингент "се равнява почти на броя на мъжете в готовност за военна служба в армиите на Западна и Източна Германия в разгара на Студената война".

Ако се запази ежедневното темпо на пристигане на нови хора тази година, Германия ще приеме още 1.1 милион бежанци през 2016 г. Министърът на икономическото сътрудничество и развитие в правителството на Меркел Герд Мюлер каза, че Германия няма да може да се справи с още един милион. Той добави, че още 8-10 милиона кандидати за убежище "остават в ход".

А какво прави Меркел по въпроса? Следи социологическите проучвания. Миналата седмица бившият кандидат за Нобелова награда за алтруизъм видя, че 60 процента от германците мислят, че страната не може да се справи с такива бройки. Тя също така научи, че през последния месец се е смъкнала от първо на четвърто място по популярност сред политиците в Германия, нареждайки се зад Шойбле.

Канцлерката реагира, като говори за укрепване на външните граници на Европейския съюз, разпределяне на бежанците между други страни членки (те не ги искат) и признаване на причините за масовото бягство (при което Германия да оглави западна военна операция в Сирия?). Тя отказва да заяви: постъпих лекомислено, като отворих вратата на Германия, и сега ще я затворя; нека да не позволяваме броят на мигрантите да стане безкраен, като ограничим събирането на семействата за тези, които вече са тук; и е крайно време да използваме армията, за да овладеем ситуации на гражданско напрежение.

Нейната неспособност да се справи с положението върви успоредно с притеснения за перспективите за нереформиращата се Меркелова икономика, отношенията с Русия, при които канцлерката отново прави компромиси, и често наивните представи на Германия за интегрирането на мюсюлманите.

Има спотайващ се застой. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие от години казва, че ако не се извърши значителна реформа, германският растеж ще започне да пада под 1 процент годишно от 2020 г. В своя доклад "Движение към растеж" ОИСР класира Германия на шесто място отзад напред сред 29-те оценени страни членки по степен на откликване на нейните препоръки за мерки за реформа. Директорът на Германската търговско-промишлена камара Мартин Ванслебен каза, че в момента икономиката е "повече форма, отколкото съдържание".

Москва обявява, че ще разположи три нови военни дивизии в Западна Русия, но Берлин и германски компании (наред с някои европейски фирми) планират да построят с "Газпром" втори тръбопровод "Северен поток", който да пренася до Германия повече природен газ направо от Русия, като заобикаля Украйна. Това става с одобрението на Меркел. САЩ, Европейската комисия и дори председателят на комисията за външни работи на Бундестага - християндемократът Норберт Рьотген - критикуват сделката. "Ние искаме да намалим зависимостта от руската енергия", каза Рьотген. "Северен поток 2" противоречи на тази цел и е в разрез с европейската политика за сигурност."

Психологът Ахмад Мансур, който работи в Берлин върху дерадикализацията на млади мюсюлмани, посочва политическата коректност като пречка за успешен германски подход към исляма. Той каза, че не е съгласен да се подхожда към въпроса "единствено в контекста на дискриминацията и расизма", каквато е преобладаващата тенденция. Той каза пред германски репортер, че по-скоро "борбата с тероризма и ислямизма трябва да започва много по-рано" в училищата.

На този фон се съобщава, че Меркел призовава за търпение и предполага, че нещата скоро ще се подобрят.

Но в случая не става дума само за наличие на тревога в части от нейната все по-неспокойна политическа партия и сред избирателите, от които, що се отнася до мигрантите, едва 29 процента продължават да вярват в нейния лозунг "Ние можем да го направим". Канцлерката сега е изправена пред общество, което не може да понесе мисълта, че някогашни еталони на националната честност се сриват пред погледа на целия свят - "Дойче банк" беше глобена миналата година от американски регулатори с 2,5 милиарда долара за манипулиране на лихвите, а "Фолксваген" е подложен на масови съдебни искове, след като призна, че е манипулирал механизмите за контрол на емисиите на своите автомобили.

По собствените ѝ стандарти Германия е разклатена. Ангела Меркел вече няма пълен контрол над страната си.

По БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа