Ангела Меркел: Локдаунът в Германия няма да продължи и ден повече от необходимото

Ангела Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че наложените заради коронавируса ограничения, чието действие беше удължено до 7 март, няма да продължат нито ден повече от необходимото, предаде Ройтерс.

Пред Бундестага, долната камара на парламента, Меркел изрази разбиране към хората и това, че се чувстват самотни и разочаровани от ограничаването на свободите им, но изтъкна, че мерките все още са необходими поради риска, който представляват новите варианти на вируса.

Трябва да се подготвим за перспективата новите варианти да станат преобладаващи, предупреди тя.

Германската канцлерка защити позицията, че карантината следва да бъде разхлабена, след като броят на заразените на 100 000 души спадне под 35.

Меркел изтъкна, че удължаването на карантината е необходимо за предотвратяването на риска от трета вълна на пандемията. Германската лидерка подчерта, че този риск е свързан с появата на нови щамове на вируса.

Меркел призна, че Германия не е действала достатъчно бързо миналата есен, за да предотврати втората вълна на пандемията от коронавирус.

"Не въведохме карантина достатъчно рано или по достатъчно систематичен начин на фона на признаците и предупрежденията на различни учени за втора вълна", заяви Меркел в Бундестага.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?