Ангела Меркел направи неочаквано посещение в Афганистан

Ангела Меркел направи неочаквано посещение в Афганистан

Германският канцлер Ангела Меркел посети днес Северен Афганистан и обеща да продължи военната помощ и след 2014 г., ако Кабул продължи да развива демократичните си институции, предаде ДПА.

Според цитиран от агенцията високопоставен афганистански представител канцлерът е показала неуважение към Кабул, като е пристигнала без предварително предупреждение.

Германски правителствени източници потвърдиха, че правителството на президента Хамид Карзай е било уведомено за пристигането ѝ едва при кацането на нейния самолет. По думите им посолството на федералната република не е информирало Кабул по причини на сигурността.

Престоят на Меркел се ограничи само до посещения в Кундуз и Мазар-и-шариф. Тя не посети Кабул и не се срещна с Хамид Карзай. При последната си визита през 2012 г., тя също не се срещна с него, но разговаря с афганистанския държавен глава по телефона от Мазар-и-Шариф, припомня ДПА.

Този път Меркел подчерта значението на "трудния" политически процес в Афганистан за успеха на мисията на НАТО в страната. Двамата с министъра на отбраната на Германия Томас де Мезиер разгледаха щаба на германския контингент в Мазар-и-Шариф, Северен Афганистан. После Меркел посети в Кундуз германско елитно подразделение и мемориал на убитите в тази страна 53-ма германски войници.

Германия планира да предаде базата си в Кундуз на афганистанските сили тази есен, припомня ДПА.

Политическият процес в Афганистан напредва "понякога трудно, понякога малко по-бавно от желаното". Прогресът тук обаче е решаващ, "ако желаем военният ни ангажимент (. . .) наистина да приключи успешно", заяви в Кундуз Ангела Меркел. Тя визираше по-специално предстоящите идната година президентски избори в тази страна, чийто днешен лидер Хамид Карзай няма право да се бори за трети мандат.

Визитата бе предприета, след като войник от германските спецчасти бе убит в боеве с талибански бунтовници в събота - първият германски войник, загинал в страната от две години насам, отбелязва ДПА.

Предвидено е разположените в Афганистан 4300 германски военни да се изтеглят от страната до края на 2014 г. заедно с останалите войници от Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан /ИСАФ/ под командването на НАТО. Меркел обаче повтори, че Берлин има намерение да остави в Афганистан свои войници, след като приключи мисията на ИСАФ. През април Германия заяви, че смята да поддържа там от 2015 до 2017 г. между 600 и 800 войници на разположение на своя мисия за обучение и подкрепа.

Вчера президентът Карзай заяви, че САЩ искат да запазят девет свои военни бази в Афганистан след изтеглянето на бойните части на НАТО в края на 2014 г., и показа, че се отнася благосклонно към това искане. Вашингтон обаче заяви, че не иска постоянни военни бази и че след 2014 г. американски войници ще присъстват в Афганистан "единствено по покана" на Кабул.

Междувременно степента на готовност на афганистанските сили за сигурност, които постепенно ще поемат отговорността за реда в страната, все още буди много въпроси, "за които не бива да си затваряме очите", предупреди Меркел.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?