Ангела Меркел: Необходимо е да се намали енергийната зависимост на ЕС от Русия

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че е необходимо да се намали енергийната зависимост на Европейския съюз от Русия, предаде ИТАР-ТАСС.

"Отново ще бъде разгледана цялата енергийна политика", каза Меркел след среща с канадския министър-председател Стивън Харпър в Берлин.

Според нея това е свързано със значителната зависимост на ЕС от руския петрол и газ.

Що се отнася до възможността за пристъпване към трето ниво на санкции на Запада срещу Русия във връзка с украинската криза, включващо икономически санкции, Меркел изрази надежда, че няма да се стигне до подобни мерки.

Президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой заяви вчера, че министрите на икономиката на страните от Г-7 ще обсъдят в скоро време енергийната зависимост на Европа от Русия.

Харпър заяви, че Русия няма да се върне в Г-8, ако руският президент Владимир Путин не направи основна промяна в политиката си спрямо Украйна.

"Въпреки всичките ни усилия да превърнем Путин в партньор, той не желае да бъде партньор; той желае да бъде съперник и това просто е реалност, която трябва да приемем", каза канадският премиер.

Тази седмица Русия беше изключена от Г-8 за неопределен срок заради анексирането на Крим, припомня АП.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?