Ангела Меркел обеща да постави три искания към Путин

Ангела Меркел обеща да постави три искания към Путин

Планираната за четвъртък среща в Милано между германския канцлер Ангела Меркел и руския президент Владимир Путин беше отменена поради късното пристигане на Путин от Белград, съобщи ДПА, като се позовава на германски източници.

Меркел се срещна с украинския президент Петро Порошенко в кулоарите на срещата на върха Азия-Европа и трябваше да се срещне с Путин преди официалната вечеря.

Не е ясно дали двамата ще могат да се срещнат по-късно тази вечер, посочили източниците.

Преди да отпътува за Милано Меркел заяви пред Бундестага, че санкциите срещу Русия са необходими, но те не изключват диалога с Москва.

В разговорите с Путин тя е обещала да постави три искания: Москва да изведе войските си от пограничните райони, да бъде установен контрол на руско-украинската граница, да бъде дадена възможност в Украйна да се проведат избори по цялата територия на страната в съответствие с украинското законодателство.

Няма никакво съмнение, че нарушаването на териториалната цялост на Украйна и нормите на международното право в непосредствена близост до нас, не може да остане без последствия, заяви германският канцлер, цитирана от Ройтерс. Ако Русия иска да внесе решаващ принос за деескалацията на конфликта, тя трябва заедно с Украйна изцяло да изпълнява условията на примирието, допълни Меркел.

В 20-минутното си изказване пред депутатите канцлерът засегна и темата за продължаващата икономическа криза в еврозоната. Тя отбеляза, че помощта, която се оказва по действащите програми на ЕС, се изразходва неефективно. Меркел призова страните от еврозоната да продължат реформите, да съкратят бюджетните се дефицити и повишат конкурентноспособността, а също така да се придържат към съществуващите правила и ограничения. Примерът на Германия показва, че финансовата дисциплина не изключва икономическия ръст, каза Ангела Меркел.

Преди да отпътува за Белград и Милано Путин заяви пред сръбския в. "Политика", че ЕС и САЩ няма смисъл да притискат Русия за разрешаването на украинската криза. "Ние се надяваме, че нашите партньори осъзнават безпочвеността на опитите да шантажират Русия и помнят какви последици за стратегическата сигурност могат да имат разногласията между големите ядрени държави", каза руският президент.

Споделяне

Още от Свят