Ангела Меркел отново обяви, че подкрепя Жан-Клод Юнкер за председател на ЕК

Ангела Меркел и Жан-Клод Юнкер

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че подкрепя кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия, предаде Франс прес.

"Отсега нататък водя всички разговори с идеята, че Жан-Клод Юнкер трябва да стане председател на Европейската комисия", се посочва в туит на нейния говорител Щефен Зайберт.

Изявлението е изненадващо на фона на събитията от тази седмица. Първоначално тя застана зад Юнкер още при определянето му за кандидат на Европейската народна партия за председател на ЕК преди евроизборите. Преди и след срещата на Европейския съвет във вторник вечер в Брюксел, след като стана ясно, че тази кандидатура среща решителна съпротива от британския премиер Дейвид Камерън и от други европейски лидери, Меркел изказа далеч по нюансирана позиция.


Меркел беше критикувана тази седмица от германските медии, че не е подкрепила ясно Юнкер, при условие че той е начело на листата на Европейската народна партия, към която принадлежи и консервативната партия на германската канцлерка. ЕНП се представи най-добре на изборите за ЕП миналата седмица. Тя спечели 213 места от общо 751 в ЕП и Юнкер предяви претенции върху председателския пост на ЕК още в неделя вечерта.

Но за да стане нов председател на ЕК, Юнкер трябва да спечели двойно мнозинство - това на лидерите на страните членки и това на най-малко 376 депутати от ЕП.

Юнкер обаче се сблъсква с откритата враждебност на няколко консервативни лидери, които го смятат за прекалено голям привърженик на федерализацията на Европа. Това са според различни източници британският премиер Дейвид Камерън, унгарският премиер Виктор Орбан, шведският премиер Фредрик Рейнфелд, холандският премиер Марк Рюте и финландският премиер Юрки Катайнен, чието име също се споменава за евентуален кандидат за поста на председател на ЕК.

В понеделник след изборите Меркел приветства кампанията на Юнкер за председателския пост на ЕК, но във вторник тя припомни, че нито консерваторите, нито социалистите събират достатъчно гласове сами по себе си, за да съставят мнозинство.

"Като член на ЕНП аз подкрепям Юнкер за кандидат за председател на ЕК, но съм длъжна да спазвам европейските договори", каза Меркел във вторник. Тогава тя припомни, че и дума не може да става изборът да бъде налаган от парламента.

Меркел ще участва на 9 и 10 юни в минисреща на върха в Швеция с лидерите на правителствата на Швеция, Холандия и Великобритания, сочени за враждебно настроени към Юнкер, припомня Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа