Ангела Меркел отправи апел за сдържаност към Киев

Ангела Меркел

Германската канцлерка Ангела Меркел прикани Киев да прояви сдържаност, след като украинският президент Петро Порошенко призова НАТО да изпрати кораби в Азовско море, за да подкрепи Украйна срещу Русия в конфликта около Крим, предаде Франс прес.

Отправяме молба към Украйна да запази благоразумие, тъй като ще можем да решим нещата само ако останем все тъй разсъдливи и разговаряме помежду си. Тези противоречия не може да бъдат решени с военна сила, заяви Меркел на германско-украински икономически форум в Берлин.

Тя увери, че ще обсъди ситуацията в Азовско море с президента на Русия Владимир Путин на срещата на върха на Г-20 в Аржентина.

Минските договорености за уреждане на ситуацията в Украйна не доведоха до окончателен успех, но Франция и Германия ще работят и занапред по въпроса в т. нар. нормандски формат, посочи Ангела Меркел.

"Минск" позволи да се избегне сериозна ескалация в Донбас, но изобщо не съдейства за по-скорошно политическо решаване на проблема и "всеки ден там загиват хора", отбеляза тя.

За Европа е от значение Украйна да запази ролята си на газов транзитьор и след като влезе в експлоатация тръбопроводът "Северен поток-2", посочи пред форума федералната канцлерка. Тя припомни, че Украйна запази тази функция и след влизането в строя на първата тръба от "Северен поток".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа