Ангела Меркел призова критиката към Русия да не се възприема като деструктивна

Владимир Путин и Ангела Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел е убедена, че критиката на Европейския съюз към Русия не е деструктивна. Не смятам, че чиято и да било критика трябва да се възприема като деструктивна, каза тя в Москва, където е на посещение. Отворете който и да е германски вестник и прочетете какво пишат - ако всеки път се обиждах, нямаше да се задържа на поста и три дни, отбеляза Меркел, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Меркел посочи, че Германия, както и Евросъюзът, се обезпокоени, че в Русия се приемат закони, които ограничават демокрацията. При нас е прието да се опитваме да формираме обща политика в рамките на ЕС. Ако Германия има определено мнение, ние се съвещаваме по тази тема и съгласуваме изказванията си. Независимо обаче дали мнението е положително или отрицателно, то се изразява, обясни тя.

След като изслуша изказването на Меркел, Путин с усмивка упрекна канцлера в липса на собствена позиция по външнополитическите въпроси. "В икономиката на това му казват картелно споразумение, а картелът винаги е нещо лошо, човек трябва да има и собствена позиция", подчерта той.

Меркел разкритикува Русия за изпращането в затвора на трите момичета от пънкрок групата "Пуси райът", посочва ДПА. Подобно поведение би предизвикало възмущение в Германия, но певиците нямаше да се озоват в трудов лагер, каза канцлерът пред участниците в руско-германски форум. Питаме се дали такива действия благоприятстват развитието на руското гражданско общество, добави тя.

В отговор Путин призова Меркел да погледне обективно на положението. Канцлерът говори за момичетата, които са в затвора заради изпълнението си в църквата. А знае ли тя, че едно от тях окачи чучело на евреин и заяви, че Москва трябва да бъде избавена от тях? Ние с Вас не можем да поддържаме антисемитска позиция. Ще ви помоля да имате това предвид. Проблемът трябва да се разглежда от всички страни, допълни президентът, обръщайки се към канцлера.

Путин каза, че се надява визите между Русия и ЕС да бъдат отменени. Визите са естествен ограничител в нашите отношения и разчитаме този проблем да бъде решен в хода на диалога с Евросъюза със съдействието на Германия, отбеляза той.

Меркел на свой ред заяви, че преходът към безвизов режим ще е дълъг.

Меркел и Путин присъстваха на завършването на тридневния форум, организиран от влиятелната организация "Петербургски диалог". На този форум Путин нарече Меркел "идеален германец". По повод изказване на канцлерката, че идеални руснаци и идеални германци няма, и че критиката към някоя от страните е нещо естествено, Путин отвърна: "По повод това, че няма идеален германец, който да бъде абсолютен образец за нас - има такъв германец и това е госпожа федералният канцлер", предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Споделяне

Още от Европа