Ангела Меркел: Растеж на кредит ще задълбочи кризата

Ангела Меркел: Растеж на кредит ще задълбочи кризата

Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли призивите на своите лявоцентристки опоненти в Германия и Европа за политика на икономически стимули, разчитаща на нови дългове, като в четвъртък предупреди парламента в Берлин, че "растежът на кредит" само ще вкара Европа в още по-дълбока криза.

След изборната победа на социалиста Франсоа Оланд във Франция в неделя германският канцлер е подложен на натиск за разхлабване на строгите мерки за икономии, прпедписани от нея като лидер на най-голямата европейска икономика като лекарство за дълговата криза в зоната на еврото.

Но германският десноцентристки канцлер защити позицията си в реч пред Бундестага в четвъртък , като каза, че намаляването на дълговете и насърчаването на растежа са по-скоро "двата стълба" на европейската стратегията, необходима, за извеждане на еврозоната от кризата, отколкото два алтернативни пътя.

Структурните реформи, наред с мерките за икономии, остават единственият начин, по който Европа може да се справи с финансовата криза, каза Меркел и отхвърли призивите да бъдат изоставени или намалени мерките за икономии в някои страни, които използват еврото.

Меркел отбеляза, че растежът чрез структурни реформи е важен и необходим, а "растежът чрез дългове би ни върнал в началото на кризата."

Европейската дългова криза се разгоря отново през последните дни, след като изборите в Гърция и Франция очертаха мащаба на противопоставянето срещу мерките за икономии. В предизборната си кампания новоизбраният френски президент Франсоа Оланд настоя за по-голям акцент върху растежа при управлението на кризата в Европа.

Същевременно повечето гърци подкрепиха партиите, които се обявиха против мерките за икономии в страната.

Меркел отбеляза, че намаляването на дълга и засилването на конкурентоспособността трябва да вървят ръка за ръка.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?