Ангела Меркел с най-висок рейтинг от 2009 г. насам

Германският канцлер Ангела Меркел се радва на високо одобрение (64 на сто) сред германците, каквото не е имала от 2009 г., малко след преизбирането си. Това показва оповестено в петък допитване, цитирано от Франс прес.

Според най-новата анкета на обществена телевизия А Ер Де канцлерът е втората най-популярна политическа фигура за германците - изпреварва я единствено нейният финансов министър и съпартиец в Християндемократическия съюз (ХДС) Волфганг Шойбле, когото одобряват 65 процента от анкетираните.

Най-популярните опозиционни лидери - социалдемократите Пер Щайнбрюк и Франк-Валтер Щайнмайер - се нареждат едва четвърти и пети с по 55 процента.

Общо 69 процента от анкетираните смятат Меркел за добър канцлер, 85 на сто са на мнение, че тя представя добре Германия по света, а 55 казват, че Меркел се държи по-скоро като надпартиен лидер.

Имиджът на президента Кристиан Вулф е накърнен от политическо-финансовите скандали, които се вихрят около личността му от средата на декември миналата година. Само 33 на сто от участниците в допитването одобряват работата му, а не повече от 16 го смятат за честен човек.

Ако парламентарните избори са днес, за ХДС биха гласували 36 процента от анкетирани (с 1 процентен пункт повече, отколкото в допитване от 19 януари), докато коалиционният му партньор - Свободната демократическа партия - либерали (СвДП) биха подкрепили едва 3 процента от запитаните (отново с един пункт повече, отколкото на 19 януари.

Социалдемократите и партията Зелени губят по един процентен пункт - за тях казват, че биха гласували съответно 29 и 15 процента от анкетираните. За крайнолявата политическа формация Левите биха гласували 7 процента, а за новопоявилата се на германската политическа сцена Партия на пиратите - 6 на сто от запитаните.

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?