Ангела Меркел: Само да бъдем любезни един към друг не служи на Европа

Германският канцлер Ангела Меркел е против идеята за доминираща Германия, но в същото време предупреждава, че "само да бъде любезни един към друг прави лоша услуга на Европа", предаде АФП, цитирайки откъси от интервю на Меркел за утрешните броеве на шест европейски вестника.

Меркел посочва, че се отнася "сериозно" към схващането за Германия, според което тя сякаш се опитва да наложи вижданията си на своите партньори, но отбелязва, че то е "неоснователно".

"Германия е голяма европейска страна и (...) поема отговорността, която произтича от това", допълва Меркел и отбелязва, че отвъд необходимата солидарност "никоя страна не може да поема на гърба си дълговете на друга" и "ние не можем (...) да забравим отговорността" и на едните, и другите.

Меркел изпраща топката в полето на затруднените страни, призовавайки ги да ускорят реформите, за да върнат държавните си финанси в правия път, отбелязва АФП.

Интервюто на Ангела Меркел ще излезе в четвъртък в германския "Зюддойче цайтунг", френския в. "Монд", испанския "Паис", британския "Гардиън", италианския "Стампа" и полския Газета виборча".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа