Ангела Меркел: Скоро няма да може да бъде преодоляна дълговата криза в еврозоната

В близко бъдеще няма да може да бъде преодоляна дълговата криза в еврозоната, но има напредък и инвеститорите го забелязват, заявява германският канцлер Ангела Меркел в интервю за вестник "Рур-нахрихтен".

Необходимо ни е търпение и трябва последователно да следваме концепцията си, която предвижда самостоятелна отговорност (на държавите) и проявяване на солидарност, отбелязва Меркел.

Според нея положителните сигнали са, че в еврозоната отново се наблюдава невисок икономически растеж. Необходимо е да се съдейства да засилването на тази тенденция, допълни тя.

Меркел отново се изказа против допълнително отписване на гръцкия дълг. "Не, аз не виждам (необходимост) от още едно отписване на дълга", подчерта германският канцлер.

Тя е на мнение, че в Гърция трябва да се променят още много неща, "но наблюдаваме еднозначни успехи и ги признаваме." По думите на Меркел Атина вече е направила големи усилия за осъществяване на реформите, а изпълнението на споразуменията се проверява редовно. Според германския канцлер Гърция "значително е подобрила важни икономически и бюджетни показатели."

Споделяне

Още по темата

Още от Европа