Ангела Меркел сравни Украйна с Беларус

Канцлерът на Германия Ангела Меркел направи сравнение между Украйна и авторитарния ѝ съсед Беларус и заяви, че двете страни "все още живеят под диктатура и репресии", предаде АП.

Меркел каза тези остри думи в реч пред Бундестага във връзка с опитите на Берлин да осигури лечение на бившия украински премиер Юлия Тимошенко, която пребивава в затвора.

Тимошенко прекрати вчера своята триседмична гладна стачка, обявена в знак на протест срещу упражнено срещу нея насилие от надзиратели. Преди това тя бе  преместена от затвора в Харков в местна болница заради болки в гърба, като лечението ѝ преминава под надзора на невролог от берлинската клиника "Шарите".

Германският външен министър Гидо Вестервеле каза, че предложението на Берлин към Киев Тимошенко да бъде пусната за лечение в Германия е още в сила. Министърът подчерта, че Германия иска бившият украински премиер да получи подходящо и продължително лечение. "Украйна трябва напълно да приеме демокрацията и върховенството на закона", заключи Вестервеле.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?