Ангела Меркел заяви, че на социалдемократите не може да се има доверие

Ангела Меркел заяви, че на социалдемократите не може да се има доверие

Германският канцлер Ангела Меркел каза на избирателите, че не могат да имат доверие на опозиционната социалдемократическа партия, тъй като в миналото тя е нарушавала обещанията си и се е съюзявала с крайната левица, за да вземе властта, предаде Ройтерс.

Според социологическите проучвания консерваторите на Меркел водят с 16 пункта пред социалдемократите, но канцлерът се страхува, че въпреки това опозицията може да успее да спечели изборите, ако сформира коалиция с партията Левите.

Социалдемократите и техните партньори от партията Съюз 90/Зелени изключват възможността за сделка с Левите. Но Меркел засегна миналото на социалдемократите, като заяви, че те дори са нарушили обещанието си за това кога да определят своя кандидат за канцлер.

"Германската социалдемократическа партия (ГСДП) отрича (че ще обедини силите си с Левите), но аз трябва да кажа на хората, че не могат да имат доверие на някой, който не може дори да се придържа към споразумения за това кога да определи кандидата си за канцлер", заяви тя.

ГСДП издигна кандидатурата на Пер Щайнбрюк през септември - четири месеца преди планираното.

Според Меркел изборите на 22 септември ще бъдат доста оспорвани.

Допитване, публикувано в петък, показа, че десноцентристката ѝ коалиция се ползва с 46 процента подкрепа - колкото имат трите опозиционни партии от левицата, взети заедно.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?