Ангелкова е оптимист за късен летен сезон на атрактивни цени

Николина Ангелкова, сн. МС

Правителството работи за старт на летния сезон от 1 юли, а очакванията са цените на туристическите пакети да са атрактивни, да има промоции. Обмисля се държавният бюджет да подпомогне летните почивки на българите с ваучери за неясна все още стойност, както и туристите да пътуват с декларации, че правят това на собствен риск и се задължават да спазват правилата там, където отиват. Това стана ясно от думите на министъра на туризма Николина Ангелкова пред журналисти във вторник.

Това лято е различно, то е безпрецедентно, имаме уверения от всички представители на сектора, че ще направят всичко възможно, за да предложат привлекателен туристически продукт на нас, българите, заяви тя на брифинг в Министерския съвет.

Не мисля, че в тази толкова тежка ситуация ще се стигне дотам цените да бъдат драстично завишавани, напротив - изразена е готовност да се предлагат промоционални туристически пакети на атрактивни цени, каза министърът, но уточни, че държавата не може да контролира цените в отрасъла.

По думите ѝ се финализира разработването на ваучери за почивка, които може да са за лекари и полицаи, участвали в овладяването на кризата с коронавируса, за ученици и пенсионери. На каква стойност ще са те ще зависи от възможностите на бюджета. Според Ангелкова идеята е ваучерът да покрива процент от стойността на почивката.

Обсъжда се ваучерът да има нетна стойност, дали тя ще е сто, петдесет или повече от петдесет процента, ще зависи от възможността на бюджета, обясни тя. Този вид платежни средства ще могат да се използват в места за настаняване или заведения за хранене, балнео- и СПА центрове, което също е в процес на обсъждане. Министърът допълни, че в рамките на тази или началото на другата седмица ще се обявят отделните варианти, като те ще бъдат представени и за обществено обсъждане.

До десетина дни ще стане известно на кои плажове ще има безплатни чадъри и шезлонги, каза още министърът на туризма. Идеята да се намалят дължимите за 2020 г. концесионни възнаграждения за ползването на плажовете е в замяна да се предоставят безплатни чадъри и шезлонги бе лансирана от Ангелкова преди дни. Сега тя обясни, че всичко зависи от това къде може и с колко и как да се намали концесионното възнаграждение на дадения плаж, дали на плажа има т.нар. търговски площи - колко и в какъв размер са те, според това какви са разходите за поддържането на водно спасяване и медицинско обслужване и завишените санитарно-хигиенни изисквания, как е сключен договорът.

Някъде концесионерите казват, че ако се намали на 50 или 70 процента концесионното възнаграждение, ще могат изцяло да осигурят безплатни чадъри и шезлонги, но за други това ще е трудно, защото зависи от капацитета на плажа, къде той се намира и колко ще е посещаван това лято, обясни Ангелкова, цитирана от БТА. По тази причина ще се предлагат различни варианти. Това ще бъде обсъдено с концесионерите и наемателите, впоследствие ще има и среща с МВР за спазването на социалната дистанция по плажовете при евентуално струпване на хора в местата с безплатни чадъри и шезлонги.

След дни ще стане ясно и дали ще има Covid паспорти за туристите, каквато идея се появи на ниво Европейски съюз.

За съгласуване в здравното министерство и Националния оперативен щаб бил изпратен проект на декларация за пътуване при собствен риск, с която туристът да информира къде отива, с какво превозно средство, че е здрав, че знае изискванията и правилата на съответните места за настаняване и поема своята отговорност при установяване на едно или друго обстоятелство, каза още министърът на туризма.

По думите ѝ в идните дни се очаква по оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" да има грантови схеми за микро- и малки предприятия, сред които попадат и туристическите фирми.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес