Ангелкова не вижда конфликт на интереси с Жирардели и Банско

снимка БГНЕС

Не е имало конфликт на интереси във времето, когато световноизвестният скиор Марк Жирардели е бил съветник на министъра на туризма, а приблизително по същото време е купил и “Юлен“. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова във вторник пред бТВ.

Марк Жирардели се освети като действителен собственик на концесионера на ски зоната в Банско “Юлен“ в края на миналата година. Той обясни, че е купил дружеството през 2016 година от фонд, но отказа да назове името на фонда заради клауза за поверителност. Проблемът е, че от 2014-а до 2016-а година Жирардели е бил е съветник на министър на туризма, което постави въпросът дали не е бил и в конфликт на интереси.

Николина Ангелкова каза, че не знае откога австриецът е станал 100% собственик на "Юлен", но е сигурна, че той не е бил в конфликт на интереси.

“Жирардели беше съветник от ноември 2014 до март 2016 г. с цел да популяризира България като туристическа дестинация навън. Участвал е в наши борси и изложения, където сме рекламирали туризма ни. Никога не е получавал възнаграждение за това”, каза тя.

По думите ѝ Жирардели е участвал единствено в туристически изложения, където е рекламирал България като туристическа дестинация. Отрече и Марк Жирардели да е лобирал за втори лифт на Банско.

“Важно е да има лифтове, които са най-екологичният вид транспорт във всичките ни планински курорти. Трябва обаче трябва да се случва при спазване на действащото европейско и национално екологично законодателство”, на мнение е министърът на туризма.

По думите ѝ България става все по-разпознаваема туристическа дестинация и за първи път за 11-те месеца на миналата година имаме над 7,2 млрд. лв. приходи от международен туризъм.Ръстът на зимния ни туризъм е 5 процента. Най-много туристи идват от Гърция, Румъния, Турция и Великобритания.

Ангелкова прогнозира,. че около 2 милиона туристи да посетят Пловдив като европейска столица на културата. 

"Пловдив ще бъде центърът на културните събития през тази година и ще може да покаже многообразието на нашата страна целогодишно", коментира Ангелкова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?