Ангелкова: Няма застраховка на туроператор, която да покрива щетите на бизнеса

За първите осем месеца на годината са дошли по-малко туристи, но приходите от тях са по-високи спрямо година по-рано

Ангелкова: Няма застраховка на туроператор, която да покрива щетите на бизнеса

Няма застраховка на туроператор, която да покрива щетите на бизнеса. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред Нова телевизия.


Признанието ѝ идва след като в края на септември, след фалита на най-стария туроператор "Томас Кук", тя призова хотелиерите да не връщат туристите, защото застрахователите ще им изплатят почивките за дните след официалното обявяване на неплатежоспособност. За месеците юли и август Ангелкова им обеща помощ да заведат колективен иск.

Сега от изказването ѝ става ясно, че тя не е била разбрана от медиите и такова нещо няма в нито една държава по света.

"Независимо дали е чуждестранен или български, всеки един туроператор има застраховка "Гражданска отговорност на туроператори", която, подчертавам, покрива само и единствено щетите за туристите. Нито български туроператор, нито чужд има застраховка, която да покрива рисковете по отношение на доставчиците на услугата към туроператора. Няма такова изискване в нито едно законодателство", каза Николина Ангелкова в четвъртък.

По официални данни на Министерството на туризма 58 български хотела, предимно в морските курорти Слънчев бряг и Златни пясъци, са работили с английския туроператор. По неофициална информация те имат да получават около 36 млн. евро.

Междувременно българският партньор на "Томас Кук" - "Астрал Холидейз" обяви фалит. Прогнозите са за още фалити на хотелиери, транспортни фирми и други доставчици на услуги, които са работили с "Астрал Холидейз".

Ангелкова коментира, че "независимо дали "Томас Кук" би била регистрирана по българското законодателство, или не, рискът за хотелиерите е един и същ".

Тя посочи, че заради "Томас Кук" е започнал дебат за законови промени. Идеите, които се обсъждат, са дали да се увеличи задължителният минимален праг на застраховката "Гражданска отговорност на туроператора" или да се взема процент от оборота като предпазен механизъм. Всичко това обаче ще защити единствено и само интересите на туристите, т.е. техните почивки да не пропаднат при фалит на туроператора.

"Само 18 туроператори в България имат лимит на покритие на този вид застраховка от 1.4 млн. лева", каза Ангелкова.

По-малко туристи, но повече приходи за туризма

Въпреки спадът в туризма през тази година и тежките последици от фалита на "Томас Кук" за бранша министърът на туризма смята, че "фактите и цифрите" показвали, че ведомството ѝ си върши работата.

Според данните представени от Ангелкова и ведомството ѝ за първите осем месеца на годината има минимален спад от 0.6 на туристите на годишна база, но приходите за същия период от време са нараснали с 4.6 на сто.

От януари до август над 6.8 млн. чужди туристи са посетили България, което е минимален спад от 0.6% спрямо рекордната 2018 г., отчете Ангелкова.

"За нас е важно да си вършим работата и го показваме чрез факти. Откакто Министерството на туризма е създадено като самостоятелна администрация, имаме ръст от 31% на чуждите туристи и 24% на приходите. Независимо от мрачните прогнози, които юни месец бяха умишлено очертани, към момента за първите месеци от януари до август имаме над 6.8 млн. чуждестранни туристи, което е минимален спад от 0.6% спрямо рекордната 2018 г., когато имахме над 9.2 млн. чуждестранни туристи", каза Ангелкова.

По думите ѝ спадът за юни, юли и август е около 1%, а чуждите туристи посетили страната през трите летни месеци са над 4.4 милиона.

По-късно от Министерството натуризма разпространиха съобщение според, което приходите от нощувки растат с 4.6 на сто на годишна база.

Над 1.2 млрд. лв. са приходите от нощувки в местата за настаняване с 10 и повече легла в цялата страна за периода януари–август 2019 г. Това е ръст от 4.6 на сто в сравнение със същите месеци година по-рано, показват данните на НСИ.

Постъпленията от нощувки, реализирани от българи през 8-те месеца на 2019 г., са над 304 млн. лв. Това е значително нарастване от 15.4% спрямо същия период на предходната година. Приходите от нощувки на чужденци са близо 904 млн. лв., което е увеличение от 1.4 на сто.

Осъществените нощувки в цялата страна са близо 21.5 милиона, което е увеличение от 1.1%. От тях малко над 7 милиона са реализирани от българи, което е ръст от 6.3 на сто.

Общо над 6 млн. души са пренощували в хотели през първите осем месеца на годината, което е ръст от 5.4 на сто в сравнение със същия период на 2018 г. От тях броят на пренощувалите българи е над 2.8 млн., а на чужденците – близо 3.2 млн., което е увеличение съответно с 6.6 на сто и 4.3 на сто на годишна база.

В летните месеци – юни, юли и август в хотелите са нощували близо 3.8 млн. души, което е ръст от 7.2 на сто в сравнение със същия период година по-рано. Българите са осъществили близо 4.4 млн. нощувки, а чужденците 12 млн. Приходите от всички реализирани нощувки са повече от 929 млн. лв., което е ръст от 5%, спрямо година по-рано.

"Данните са показател, че туризмът запазва устойчивото си развитие и през 2019 г. въпреки предизвикателствата. Удовлетворена съм, че мобилизацията в сектора и предприетите действия за насърчаване на пътуванията на българските и чуждестранните туристи дават резултат", коментира министър Ангелкова.

В дух на самокритичност тя призна, че "има още какво да се желае" и се работи в посока постигане на основната ни цел - превръщането на България в целогодишна туристическа дестинация.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес