Ангелкова оптимист за късен летен сезон

Платените и отложени почивки ще се трансформират в двугодишни ваучери

Николина Ангелкова

"Все още е възможно, макар и с късен старт, да има летен сезон. Правим всичко възможно с туроператорите да не се отменят резервации за юли и август месец", коментира министърът на туризма Николина Ангелкова пред БНТ В неделя.

Тя коментира, че туризмът буквално не работи и браншът е изправен пред безпрецедентна криза в световен мащаб, но здравето на хората в този момент е на първо място.

Министърът обясни, че по време на извънредното положение отпада клаузата туроператорите в 14-дневен срок да възстановяват сумата заради отмяна на пътуване. За тази цел, министерството на туризма и КЗП разработват предложение за ваучери за туристите, за да се предотвратят фалити на туроператорите, повтори тя идеята си от последните дни.

"Подготвяме указания да се издават ваучери до 24 месеца на предплатения пакет при абсолютно същите условия и качество, същите звезди на хотелите, като потребителят може да избира кога да се възползва от тях. В момента изчистваме детайлите по това предложение", каза Ангелкова.

Тя информира, че все още има български туристи извън страната. От Буенос Айрес би трябвало днес да се приберат наши сънародници. Някои от тези туристи са заминали буквално на 6, 7, 8, 9, 10 март, допълни Ангелкова.

"Все още има туристи в Куба, Доминикана, Занзибар, Великденските острови. Те са индивидуални, направили са резервации през различни онлайн платформи и е много трудно в тези условия на затворени граници да се предвиди как ще се осъществи пътуването им", коментира тя.

По думите ѝ се разработва кризисна рекламна стратегия за туристическия бранш.

"Ако в оптимистичен сценарий започнем да възобновяваме сектора от май месец, на първо място разчитаме на вътрешния туризъм. Обсъждаме възможности за ваучери за почивка с работодателите и банките, за да може българите да изкарат почивката си в страната", посочи още Ангелкова.

Възможно е неусвоени средства от европейските програми да се използват за сферата на туризма. В момента се правят разчетите и ще можем да се възползваме, обясни министърът на туризма.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес