Ангелкова притеснена за имиджа на Слънчев бряг след акцията на Симеонов

Тя обеща диалог със собствениците и промени в Закона за туризма

Министър Ангелкова инспектира плажове. Сн. БГНЕС

Натрупаните с години проблеми могат да се изчистят само с диалог, а проверките на дискотеките не бива да пречат на туризма и да вредят на имиджа на страната, каза министърът на туризма Николина Ангелкова в неделя по повод напрежението в Слънчев бряг заради безпрецедентни среднощни рейдове на веципремиера Валери Симеонов. Тя декларира готовност за разговор с представители на Съюза на собствениците в Слънчев бряг, които възроптаха срещу Симеонов.

По думите ѝ правилата трябва да се спазват, но е важен и начинът, по който се правят проверките: "Мислим за диалог и за това, да се намери баланс. Проверките по Черноморието трябва да не вредят на имиджа на курортите ни."

Имидж се гради трудно, но се разваля лесно, допълни тя.

Както обяви по-рано самият Симеонов, Слънчев бряг се е превърнал в "Содом и Гомор", курорт за евтин алкохолен туризъм, привличащ не особено платежоспособни чужденци.

Ангелкова каза още, че акцията на вицепремиера Валери Симеонов не е била координирана с нея и все още не е имала възможност да говори с него.

Според нея равносметката от тези проверки ще се отразят и на следващия летен сезон.

"Трябва да се реши статутът на националните ни курорти. Сега не се прави разлика между община и курорт", коментира министърът.

Тя допълни, че с определянето на статута на националните курорти ще може да отговорим на нуждите на туристите, които почиват в тях, както и на бранша. Регулацията ще бъде въведена с промени в Закона за туризма, които трябва да са готови до октомври. Определянето на статута ще регулира всяка дейност, както инфраструктурата, така и архитектурната визия и градоустройствените параметри. Освен това ще се регламентира шумът, като могат да бъдат обособени отделни зони за отдих, за забавления и за търговия, уточни министърът.


Ангелкова заяви още, че България става утвърдена туристическа дестинация и вече не нискобюджетна страна за туризъм. Очакваме успешна туристическа година. Целта ни е да имаме устойчивост в сектора, каза министърът.

По повод протеста на къмпингуващи на плажа Корал министърът на туризма каза, че за този вид туризъм трябва да се създадат условия и в момента работна група обсъжда създаване на правила за къмпингуване. Очаква се конкретните предложения да станат ясни през септември. В събота се проведоха организирани протести на работещи по заведенията в Слънчев бряг и редовно летуващи хора на къмпинг "Корал".

За първите 6 месеца на годината, чуждестранните туристи, посетили страната ни, са се увеличили, съобщи още министърът. Най-актуалните данни показват, че в местата за настаняване в област Бургас са пренощували близо с близо 3% повече туристи в сравнение със същия период на 2016 година. По данни на БНБ от тази седмица, общите приходи от международен туризъм за периода януари-юни са с 13% повече.

Ангелкова участва в дискусия, посветена на т. нар. "бавен туризъм". Концепцията за него е свързана със запазване на традициите и културата, като се наблегне на местната храна и обичаи.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес