Ангелов допуска внос на ваксини извън ЕС

Кунчев лично убеждава селски учители да се ваксинират

Ангелов допуска внос на ваксини извън ЕС

При нужда от още ваксини срещу Covid-19 Министерство на здравеопазването няма да се поколебае да предложи закупуването на ваксина извън ЕС, чиито документи са оценени като безопасни и ефикасни от Европейската агенция по лекарствата и са одобрени за употреба от ЕК. Това обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на петъчния парламентарен контрол. Той отново посочи, че според разчетите на МЗ са осигурени достатъчни количества ваксини за всички български граждани и е осигурен приблизително по равен брой дози от трите разновидности ваксини: РНК (Pfizer, Moderna, Curevac) векторни (AstraZeneca и Johnson & Johnson) и антигенни (Novavax и Sanofi).

Все пак той не изключи опцията при нужда да предложи покупката на ваксини и извън ЕС. Преди дни стана ясно, че руската "Спутник V" ще кандидатства за европейско разрешение. Междувременно в петък ЕК потвърди, че държавите от ЕС могат да водят самостоятелни преговори за доставки на ваксини, които не са включени в европейската имунизационна стратегия. В четвъртък пък Унгария одобри руската ваксина "Спутник V" и ваксината на AstraZeneca.

Ангелов припомни, че България участва в шест предварителни споразумения за закупуване на ваксини срещу Covid-19 за общо над 13 млн. дози, които чрез две дози гарантират достъп на цялото население на страната, като се изключат децата, които не подлежат на имунизация.

"Осигурили сме равни количества от всеки вид ваксина. Видовете ваксини са три – с информационна РНК, антигенните ваксини и векторните ваксини. От всички видове ваксини сме подходили с ясно съзнание, че трябва да осигурим приблизително еднакво количество дози, за да бъдат ваксинирани равен брой български граждани с всеки вид ваксина. Приблизително по 3 млн. български граждани могат да бъдат ваксинирани от трите отделни групи", обясни здравният министър.

Плановете на МЗ са през първото полугодие да бъдат ваксинирани около 2 млн. души.

Очаквани количества от различните видове ваксини 

"Pfizer/BioNTech" (РНК)– 3.9 млн. дози за 1.95 млн. души

"Moderna" (РНК)- 500 хил. дози за 250 хил. души

"CureVac" (РНК)- 1 млн. дози за 500 хил. души

"AstraZeneca" (векторна)- 4.5 млн. дози за 2.25 млн. души

"Johnson and Johnson" (векторна)- 2 млн. дози (в зависимост от резултатите на клиничните изпитвания ще се установи дали ще се поставят една или две дози)

Sanofi (антигенна) 4 650 000 дози за 2.3 млн. души

Novavax (антигенна) - 1 550 000 дози за 775 хил. души с опция за допълнителни 1 550 000 дози (до 3 млн. дози)

Здравният министър обясни, че са изпратени писма до личните лекари и вече е започнала организация по съставянето на списъци за масова ваксинация на населението. На тази база личните лекари трябва да направят заявка за нужните им дози. Предстои и национална информационна кампания за предстоящото имунизиране.

С разяснителна кампания сред селски учители в Бояджик се ангажира лично главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Причината за визитата му в училището е тоталният отказ на работещите в него да се имунизират.Той отговори на често задавани въпроси, разясни какви са видовете ваксини, страничните реакции и др.

"Ако искаме да няма повече епидемия и да махнем мерките, трябва да достигнем 70 % имунизация.Решението дали ще се ваксинираш не трябва да се взима на база на лъжливи твърдения и глупости за чипиране", каза Кунчев, който отиде в с. Бояджик, за да се опита да убеди учителите в местното училище да се ваксинират.

"Европа, за да е ефективна, според мен правилно, реши да действа като едно пространство, а не като отделни държави и предварително да налее огромни средства в компании, които се заеха да правят ваксина. Това са над 2 милиарда евро. Те бяха предварително дадени, за да могат компаниите да работят бързо и да произведат ваксините. По този начин Европа имаше предимството да сключи т.нар. "предварителни договори", без да го има още продукта, да имаме запазени количества", посочи той.

Доц. Кунчев препоръча на педагогическия персонал да не се вслушват в мнението на който и да е, а да търси информация при специалистите.

"Интернет е свободно пространство. Всеки може да пише, каквото си поиска. Само, че вие да взимате решения на тази база ще е голяма грешка", каза Кунчев. 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус