Ангелов недоволен от темпа на ваксинация, "отпушват" и фаза IV

"Един ден ще има избор между няколко ваксини във всеки хладилник, но сега няма"

Ангелов недоволен от темпа на ваксинация, "отпушват" и фаза IV

Здравният министър Костадин Ангелов изрази в сряда недоволство от темпа на ваксинация и призна за проблеми, с които ваксинационният процес се сблъсква. Сред тях са недоверие сред хората, подхранвано включително от лични лекари, които съветват пациентите си да не бързат. А също и откази в последния момент на хора, които вече са дали заявка, че ще се ваксинират. Той определи като "неприятен" факта, че при създадена организация за ваксинация на определена група от хора, идват само 70% и спешно трябва да се търсят резерви, за да се използва ваксината.

"Виждате, че голяма част от другите държави напредват с по-добри темпове. При нас недоверието е много голямо и се дължи на различни фактори като недоверие в институциите. Това е нещо, за което ние ще продължим да работим. Понякога борбата за живота на хората се води с всеки отделен човек, дори с него самия, защото хората вярват на неща, които чуват и им харесват. Затова не мога да приема факта, че има експерти, които продължават да говорят неща, които ще се харесат на хората, а не неща, които са доказани от науката", каза Ангелов.

Той съобщи, че има внесено предложение от ваксинационния щаб да се даде възможност при липса на желаещи за ваксинация от настоящите втора и трета фаза, да се викат хора и от следващата четвърта фаза: възрастните хора и хората с хронични заболявания. "Обмисляме възможността да отпушим ваксинирането в четвърта фаза, защото не е човешко да имаме ваксини, да чакаме някой да дойде да се ваксинира, а той да не идва", коментира Ангелов. Той даде пример, че такава ситуация с отказващи се в последния момент от ваксинация се е получила събота и неделя, когато са имунизирани по под 100 души в цялата държава.

Относно избора на ваксина, който също е предопределящ фактор за желанието на хората, Ангелов коментира, че за момента избор няма. "Ще дойдат дни, в които ще имаме във всеки един хладилник на РЗИ от трите, четирите, петте вида ваксини, които са регистрирани, и тогава ще можем да избираме ваксини. Да, това ще се случи, но няма да е сега, защото в момента пристигат определени количества дози, за които ние имаме договори. Дори понякога и не пристигат навреме'', каза Ангелов.

Той съобщи, че до края на този или началото на следващия месец ще заработи електронният регистър за желаещите да се ваксинират, който ще представлява електронна регистратура, в която хората ще могат да си запазват час за имунизация в някой от създадените 318 имунизационни пункта в цялата страна. Ангелов потвърди, че всеки човек ще може да избира дали да си запази час при личния лекар или в някой от имунизационните пунктове, както Mediapool писа преди ден. Списък с пунктовете можете да видите ТУК.

Регистрацията в имунизационните пунктове ще става през РЗИ или през електронния регистър за запазване на час. Запазването на час в пунктовете по двата начина ще може да се ползва и от здравнонеосигурените. За ваксинацията на всеки гражданин, независимо от здравноосигурителния му статус, медицинските екипи ще получават по 10 лв.

Системата ще дава възможност всеки гражданин, независимо в коя точка на страната се намира, да избере ваксинационния пункт, в който да бъде имунизиран"Ако съм във Варна и съм решил да отида на почивка в Благоевград, втората доза ваксина може да се постави в Благоевград", каза още Ангелов.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус