Англичани искат български паспорти след Брекзита

Интересът на британците към гражданство в други страни в ЕС се увеличава, сочи проучване на "Блумбърг"

Англичани искат български паспорти след Брекзита

Граждани на Великобритания не искат да се откажат от възможността да живеят и работят в Европейския съюз (ЕС) и правят всичко възможно да получат гражданство на друга членка на общността, включително и в България. Това съобщи агенция "Блумбърг" (Bloomberg), която е направила проучване в посолствата на европейски страни в Лондон.

Те отчитат увеличаване на интереса и на молбите на жители на Обединеното кралство за получаване на паспорт от страни членки на ЕС. Промяната е отчетена веднага след 23 юни, когато се проведе референдумът, на който 52 на сто от поданиците на кралицата гласуваха за излизане от ЕС.

Българското посолство в Лондон е в контакт с около 30 британци, които са проявили интерес за получаване на българско гражданство. Това заявява вторият секретар в мисията ни Цветин Спасов пред "Блумбърг".

"По правило не получаваме такива молби от британски граждани, тази тенденция започна след референдума", казва Цветин Спасов.

Такава е тенденцията в почти всички попитани от "Блумбърг" мисии в Лондон.

В първите дни след референдума броят на телефонните обаждания и електронните писма за искане на гражданство беше над 100 дневно, казва австрийското аташе Йоханес Допш. Броят на молбите за получаване на австрийско гражданство или на лична карта от Австрия през юли почти се е удвоил в сравнение със същия месец преди година.

В шведското посолство молбите за гражданство са нараснали седем пъти, като в седмицата на референдума се стигнало до 150 на ден.

В посолството на Полша обикновено постъпват средно по 100 молби за гражданство годишно от британци, но само за първата половина на 2016 г. са били получени 116 молби. След референдума посолството е получило към 600 молби за гражданство.

Консулският отдел на посолството на Холандия е получил 10 пъти повече молби през първия месец след допитването.

Представителството на Ирландия е отчита ръст от 17% на молбите за гражданство.

Повишение на молбите има в консулствата на Финландия, Германия, Португалия, Чехия, Хърватия, Гърция, Словения, Словакия и Латвия.

Британци са подали "значителен" брой молби и в посолствата на Унгария, Естония и Литва.

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?