Англичаните наказаха и двете основни партии заради Брекзит

Англичаните наказаха и двете основни партии заради Брекзит

Английските гласоподаватели използваха вчерашните местни избори, за да накажат както консерваторите на премиера Тереза Мей, така и опозиционните лейбъристи за безизходицата с Брекзит. Това съобщи Ройтерс, като се позова на частични резултати, публикувани днес.

По данни на Би Би Си, според почти половината от резултатите, обявени досега, Консервативната партия губи 433 общински съветници, а Лейбъристката - 81.

В същото време Либералните демократи се съвземат от загубите, които тяхната партия понесе при предишните общински избори през 2015 г. след участието ѝ в коалиционно правителство с консерваторите. Избрани са 301 нейни съветници.

Според анализатори ясната позиция на либералдемократите, че Великобритания се нуждае от втори референдум, за да излезе от задънената улица с Брекзит, им е помогнала да обърнат нещата в своя полза.

"Ние знаехме, че избирателите са недоволни от начина, по който консерваторите действаха по въпроса за Брекзит, но сега изглежда, че те са недоволни и от отговора на лейбъристите на правителствената позиция по Брекзит", каза Джон Къртис, водещ британски политически експерт, цитиран от Ройтерс.

Независими кандидати са спечелили 215 общински места, а Зелените, които също подкрепят втори референдум, печелят 38, сочат частичните резултати.

Източници от Лейбъристката партия казаха, че засега тя няма от какво да се притеснява. Според тях е било ясно, че битката за онези общински съвети, които по традиция подкрепят консерваторите, ще бъде тежка.  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?