Англия и Уелс са регистрирали миналата година най-високата смъртност от век насам

Англия и Уелс са регистрирали миналата година най-високата смъртност от век насам

Англия и Уелс регистрираха през 2020 г. най-високата смъртност от повече от един век насам, като коронавирусът доведе до ръст на свръхнормените смъртни случаи, заяви Ник Страйп от британската Национална статистическа служба, цитиран от Ройтерс.

Близо 604 000 смъртни случая са регистрирани в Англия и Уелс през последните 52 седмици, което е със 73 000 или 14 процента над средния показател за пет години, написа статистикът в Туитър.

По думите му само през една година от 1900 г. годишния показател на смъртността е достигал 600 000 - през 1918 г., когато избухва пандемията от испански грип.

"Ако погледнем броя на свръхнормените смъртни случаи, започнахме годината с нива на смъртност под средното за пет години", каза Страйп и добави: "Това бе последвано от огромен пик през пролетта, причинен от Covid-19, докато първата карантина не даде ефект".

Според статистика броят на свръхнормените смъртни случаи спрямо броя на населението ще е на най-високото си ниво от 1940 г., когато Великобритания е подложена на бомбардировки от нацистка Гемания по време на Втората световна война.

"Дори с мерките, взети за ограничаване на разпростарнението на коронавируса, 2020 г. все пак ще надмине 1951 г., когато избухва голяма грипна пандемия", каза Страйп. Той подчерта, че "без всичките ни усилия 2020 г. можеше да бъде много по-лоша".

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?