Английската банка вдигна лихвата за пръв път от десетилетие

Английската банка вдигна лихвата за пръв път от десетилетие

Банк ъв Ингланд (Bank of England) повиши водещата си лихва за първи път от едно десетилетие в опит да сдържи ускоряването на инфлацията, нараснала след вота за Брекзит миналата година, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Централната банка посочва в изявление в четвъртък, че вдига референтната си лихва, която се отразява на цената на кредитирането и лихвите по депозитите, до 0.5 на сто спрямо рекордния минимум от 0.25 на сто.

Световната икономика нараства силно, вътрешните финансови условия са изключително гъвкави, а потребителското доверие остава устойчиво, посочва комитетът по парична политика на институцията, цитиран от ДПА. Според органа на централната банка сега е подходящо паричната политика да бъде умерено затегната, за да бъде върната инфлацията устойчиво към целевото равнище от 2 на сто.

Повишението, широко очаквано от пазарите, е първото от юли 2007 г., когато световните кредитни пазари започнаха да "замръзват", което се оказа прелюдия към световната финансова криза. Оттогава Банк ъв Ингланд понижаваше показателя до март 2009 г., когато той бе намален до 0.5 на сто и остана на това равнище до юни 2016 г., припомня ТАСС. През лятото на миналата година ставката бе понижена до 0.25 на сто, а сега централната банка започна да нормализира парично-кредитната си политика.

Ръководството на банката бе изправено пред дилема, отбелязва АП. Инфлацията в страната е с цял процент пункт над целевата, което до голяма степен се дължи на поевтиняването с 15 на сто на британската лира след референдума за Брекзит. Същевременно безработицата във Великобритания е на най-ниското си ниво от средата на 70-те години. Британската икономика обаче се охлажда през последните месеци, тъй като компании и домакинствата са по-предпазливи на фона на несигурността около бъдещето на страната след Брекзит.

Обемът на средствата, които Банк ъв Ингланд може да харчи за изкупуване на активи, бе оставен без промяна на ниво 435 млрд. британски лири. Институцията използва средствата, за да изкупува от пазара държавни облигации на Великобритания, което подкрепя цените на тези книжа и запазва доходността им ниска.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?