Английската национална опера поставя спектакъл за Муамар Кадафи

Английската национална опера поставя спектакъл за Муамар Кадафи

Английската национална опера готви оперен спектакъл за либийския лидер Муамар Кадафи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Операта "Кадафи", чиято премиера ще бъде през септември, се отличава с азиатски ритми и рап мотиви вместо с традиционните за това изкуство арии и романтика. Главната роля е поверена на 39-годишния ирландско-индийски ди джей Джей Си-100.

Операта засяга някои от най-противоречивите моменти, които преживява Либия на световната сцена - американските нападения  през 1986 г., самолетната катастрофа над Локърби през 1988 г. и убийството на британската полицайка Ивон Флечър пред либийското посолство в Лондон през 1984 г.

С представянето на опера за колоритния либийски лидер, Английската национална опера смело отива там, до където оперен театър не е стигал досега, отбелязва Ройтерс. Самите автори на проекта признават, че той носи голям риск за една от двете най-големи опери във Великобритания.

Репликите на Кадафи включват фрази като "Жени, освободете се от вашите имами" и "Оръжията са красиви. С тях вие сте ангели на революционната чистота".

Композиторът на музиката Стийв Чандра Савале и режисьорът Дейвид Фрийман подчертават, че творбата не е шега с лидер, представян често на Запад като неконтролируем и опасен диктатор, който обаче през последните години си върна благоразположението на Съединените щати и Великобритания.

"Творбата със сигурност не го представя в изцяло положителна светлина. Мисля, че това би било смешно", отбеляза Фрийман.

"Той направи и доста положителни, и доста отрицателни неща в Либия. Смятам, че операта е провокация и това е едно от нещата, които изкуството трябва да прави", обясни той.

Фрийман добави, че операта се спира и на променящото се отношение към Кадафи - от обществен враг номер едно през 80-те години до "скъпия ни приятел" сега. Според него тази промяна се дължи на това, че либийският лидер е противник на ислямистите.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?