Английската Висша лига: Доиграване на сезона на неутрален терен и в изолация?

Английската Висша лига: Доиграване на сезона на неутрален терен и в изолация?

Клубовете от английската футболна Висша лига обмислят варианта да доиграят сезона на неутрален терен без публика, съобщава местната преса.

Кампанията в момента е спряна до края на април заради пандемията от коронавирус, но бързото разпространение на заразата на Острова и дългия карантинен период по всяка вероятност ще наложат удължаването на този срок, а съществува и сериозен риск сезонът въобще да не бъде довършен, ако се чака овладяването на ситуацията.

Според "Индепендънт" идеята е отборите да бъдат събрани и изолирани от останалия свят в лагерна обстановка в някоя област в Англия и да изиграят срещите помежду си на един или два стадиона с минимално ангажиране на външни лица по организацията на мачовете и телевизионното им излъчване.

Вестник "Сън" пише, че играчите от всички отбори ще трябва да живеят заедно - в хотели или клубни бази, докато се изиграят оставащите мачове. Те няма да могат да се прибират при семействата си за около шест седмици. Целта била сезонът да завърши до 12 юли.

Това е една от идеите, които ръководствата на отборите обмислят, като те ще се съберат отново на видеоконферентна среща в петък, когато ще обсъдят различните възможни сценарии.

Клубовете искат да довършат сезона, защото са заплашени от сериозен финансов удар при преждевременно прекратяване на кампанията, което може да им струва около 750 милиона лири заради неустойки от телевизионните права.

Досега не бе известно дали лигата има някаква застраховка в случай на извънредни обстоятелства и анулиране на мачове. От разпространената днес информация се разбира, че отговорът на този въпрос е по-скоро отрицателен и че при обявяване на край на сезона без доиграване отборите ще дължат посочената огромна сума на Sky и BT Sport, които държат телевизионните права за Острова.

Според специалисти обаче, общите загуби за лигата и за 20-те отбора в нея ще са още по-големи и може да стигнат 1,2 милиарда паунда. В тази сума освен телевизионните права са включени и пропуснати приходи от продадени билети, артикули и друг маркетинг, спонсори.

В случай на доиграване без публика загубите ще могат да бъдат ограничени до само 170 милиона паунда от непродадени билети. Това е може  би единственият спасителен за клубовете вариант в момента.

Вестник "Дейли телеграф" добавя още един съществен аспект на темата. Преди да се върнат към състезателни действия, футболистите ще имат нужда от поне две седмици подготовка.

Вече три седмици всички те бездействат, като заради карантинните мерки на Острова нямат достъп дори до фитнесите и тренировъчните площадки.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт