Английски футболни хулигани организират "европейска лига за отбрана" в Амстердам

Английски футболни хулигани организират "европейска лига за отбрана" в Амстердам
Английската лига за отбрана (English Defence League - EDL) - антимюсюлманска "улична армия", съставена предимно от футболни хулигани, ще проведе митинг в Амстердам през октомври, съобщава електронното издание EUobserver.

EDL ще демонстрира подкрепата си за холандския расистки лидер Герт Вилдер, който се обявява против имигрантите. В митинга ще участват наскоро създадените Френска и Холандска лига за отбрана, както и други антибойци от цяла Европа.

Създадена през 2009 г., EDL има над дузина шествия и демонстрации, проведени в градове във Великобритания през последните години.

Наблюдатели определят организацията като една от най-тревожните прояви на крайно дясната сцена в Обединеното кралство от 1970 г.

Различавайки се от традиционните крайно десни групи, EDL твърди, че е мултиетническа, че целта ѝ е да се бори против "джихада", а не толкова против мюсюлманите и, че се занимава повече с реторика, отколкото с елементи на неоконсервативен антиислямизъм от носталгия по нацизма както други крайно десни формации.

Групата счита, че всеки е добре дошъл, стига да е "интегриран". "Ние не сме расистка или фашистка организация и всеки е добре дошъл, ако иска да живее, спазвайки английските ценности и напълно се интегрира в начина ни на живот. Членовете на Английската лига за отбрана признават, че заплахата е тази, която трябва да бъде спряна на всяка цена", твърди мотото на EDL.

Трудно е да се посочат данни за размера на организацията и нейните поддръжници. Групата твърди, че има "хиляди" привърженици. Тя заявява, че е създала Шотландска лига за отбрана и Уелска лига за отбрана и че двете организации вече са провели митинги в техните страни.

Други подобни организации са създадени в 10 европейски държави, включително Дания, Русия, Финландия, Франция, Германия, Норвегия, Полша, Румъния, Швеция и САЩ.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?