Английските фенове заминават за Португалия при засилени полицейски мерки

Хиляди английски футболни фенове заминават в петък за Португалия, където се открива Европейското първенство по футбол.

Британската и португалската полиция предприеха допълнителни мерки за сигурност срещу футболните хулигани.

Три хиляди английски фенове вече са в Португалия.

Полицаите, охраняващи пристанищата и летищата, вече спряха 16 души, за които са имали разузнавателна информация, и не им позволиха да напуснат Великобритания.

Петима са получили заповеди, забраняващи им да присъстват на шампионата.

В Португалия, 24 полицейски офицери ще работят заедно с португалските си колеги и ще идентифицират потенциални нарушители на реда.

Междувременно трима английски пласьори на билети бяха арестувани в Алгарве. Някои от билетите, минали от ръка на ръка, вече се предлагат за 500 евро.

В. Гардиан пише, че полицията ще следи за пияни фенове, но няма да арестува английски запалянковци за пушене на канабис по улиците, независимо, че това е незаконно.

Тази мярка бе приета след препоръка от холандските власти, които казаха, че този подход се оказал успешен докато те охранявали англичаните по време на Евро'2000.

Изабел Канелас, говорител на португалската полиция, заяви: "Всеки знае, че тук всеки може да пуши. Полицията върши друга работа и има различни приоритети. Ние няма да се крием зад вратите в очакване някой да пуши джоинт. Ще се осланяме на здравия разум.

"Ако хората пушат, но не се ритат и не създават проблеми, защо там трябва да има полицай, който да ги пита: "Това канабис ли е?"", добави тя.

Заместник -шефът на британския полицейски екип в Португалия отрече твърденията, че някои от хулиганите, на които е било забранено да присъстват на Евро'2004, вече са на път.

Той също така посочи, че повечето от английските футболни фенове са скромни хора. Едновременно с това добави, че винаги има риск, когато много пияни хора се съберат на едно място.

Споделяне

Още от Свят